Afbeelding
Foto:

Vluchtelingen opvangen, een paar praktische zaken

Stel jij je huis open voor Oekraïense vluchtelingen? Dat is te prijzen! Maar terwijl je druk bent met de voorbereidingen, denk je waarschijnlijk niet aan je hypotheek of je verzekeringen. Logisch. Hier in het kort een aantal zaken waar je toch even bij stil moet staan.

Wij merken dat de financiële organisaties in de meeste gevallen dit aanvullend risico accepteren en hiermee hun steun bieden om mensen in nood te helpen. Echter, zij willen wel van tevoren weten dat vluchtelingen onderdak wordt geboden. Het wordt lastiger als er een schade ontstaat door een van de nieuwe huisgenoten en dat dit risico niet is gemeld. Het zou vervelend zijn als een schade dan niet wordt vergoed. Ga daarom in gesprek met je verzekeraar of je adviseur.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen.

Woonverzekering

Het opvangen van vluchtelingen in je huis, in een bijgebouw of in je vakantiehuis kan van invloed zijn op je woonverzekeringen; daarmee bedoelen we je inboedel- en opstalverzekering. Breng je verzekeraar of adviseur daarom op de hoogte van de veranderingen of kijk of je verzekeraar specifieke informatie over dit onderwerp op zijn website heeft staan.

Aansprakelijkheid

Stel dat een Oekraïens gezin bij je logeert en een spelend kind per ongeluk een voetbal door het raam van de buren trapt. In de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal dergelijke schade meeverzekerd zijn. Kijk wel even of dat bij jouw verzekering ook zo is.

Hypotheek of verhuurder

Ook je hypotheekverstrekker (zoals de bank) of je woningcorporatie, dan wel huisbaas wil graag weten wanneer je vluchtelingen opvangt in je woning of in een bijgebouw. Sommige geldverstrekkers hebben hier specifiek iets over in de voorwaarden staan. Overleg hierover met je financieel adviseur.

Veiligheid

Met extra mensen in huis is het niet verkeerd even na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgedoopt. Werken alle rookmelders, bijvoorbeeld? Zijn er voldoende (schuim)brandblussers? Zorg voor een branddeken op een goed zichtbare plek. Door deze eenvoudige preventiemaatregelen en hulpmiddelen kan veel leed worden bespaard.

Bied je tijdelijk onderdak aan Oekraïense vluchtelingen? Meld het bij ons. Wil je meer informatie over dit onderwerp, dan helpen wij je graag. T: 0222-312315 of E: info@abdewijn.nl.