Zeven kilometer fietspad rond De Koog opgeleverd

De fietspaden langs de Boodtlaan, Ruijslaan, Californiëweg, Randweg en de wegen naar paal 15 en 17 zijn gereconstrueerd. Maandag werden de paden opgeleverd. Het werk heeft een half jaar geduurd.

De gemeente nam in 2020 de fietspaden van Staatsbosbeheer over. Verspreid over vier jaar – in zogenoemde ‘clusters’ – wordt ruim 30 kilometer fietspad bedekt met duurzaam beton en waar mogelijk verbreed. Als eerste cluster werd in de winter van 2020-2021 onder meer het fietspad door de Eierlandse Duinen gereconstrueerd. Nu is het tweede cluster klaar.

Volgende clusters

De voorbereidingen voor 2022-2023 zijn vrijwel afgerond. In dit cluster worden de fietspaden langs de Randweg, de Rozendijk en de Botgrasweg aangepakt, evenals het fietspad tussen de Mokweg en Stolpweg. Over een eventuele verharding van het officieuze fietspad Monnikenweg wordt nog nagedacht. Verbreding mag daar niet door de ligging in Natura 2000-gebied.

Fietseiland

Texel wil met de reconstructie van de fietspaden haar status als fietseiland benadrukken, door het fietspadennet duurzaam veilig te maken en af te stemmen op het hedendaagse, snellere en bredere fietsverkeer. Dat deze werkzaamheden konden worden uitgevoerd is mogelijk gemaakt door substantiële bijdragen van de provincie en Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT).