De opera gaat op 20 mei in première
De opera gaat op 20 mei in première Foto: Heleen Vink

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Russenoorlog, Texelse opera, gaat in première

Cultuur

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag in Nederland, maar de Tweede Wereldoorlog duurde op Texel in 1945 nog ruim twee weken langer. De door de Duitsers krijgsgevangen genomen Georgiërs - toen nog ‘Russen’ genoemd - hadden zich bij Duitsland aangesloten, maar kwamen in opstand tegen de verliezende bezetters, omdat ze bang waren voor wat hun in het thuisland boven het hoofd zou hangen. De opstand begon op 6 april, kostte veel mensenlevens en leidde tot veel schade. Het eiland werd pas op 20 mei 1945 bevrijd.

De geschiedenis van de 800 Georgische soldaten, die in de Tweede Wereldoorlog op Texel verzeild raakten, wordt verteld in de opera De Russenoorlog, die op vrijdag 20 mei in première gaat. Het libretto is geschreven door de Texelaar Pip Barnard, de muziek is geïnspireerd door een eerdere compositie van Eduard de Boer. De uitvoerenden zijn Bauwien van der Meer (sopraan), Jeroen Manders (bariton), Marco Kalkman (piano en orgel), het Artex Kamerkoor en een aantal Texelse figuranten.

Ooggetuigen

De foto-expositie Ooggetuigen is het decor van de uitvoering. Scholieren van 4-vwo zetten daarvoor waargebeurde situaties in scène. De uitvoering is opgezet door M.A. Intorno, in samenwerking met Artex, OSG De Hoge Berg en Texel CultuurEiland. De artistieke leiding van Intorno vindt het spijtig dat De Russenoorlog nu samenvalt met de oorlog van Poetin in Oekraïne. “Maar vrede is nooit vanzelfsprekend en als katten in het nauw maakten ook de Georgiërs destijds rare sprongen om het vege lijf te redden; het komt dus heel dichtbij.”

De Russenoorlog, Een Texelse opera, wordt op vrijdag 20 mei twee keer opgevoerd, om 16.00 en om 20.00 uur, in de Burghtkerk. De toegang is vrij, maar een gift na afloop wordt op prijs gesteld. Belangstellenden dienen wel een plaats te reserveren als ze er bij willen zijn en dat kan op de website www.opera4daagse.nl of per T: 06-54758113.