Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Natuurorganisaties lanceren app tegen verstoring

Natuur

Hoe prachtig de wadden ook zijn, met de wadvogels gaat het niet goed. Voor een deel is dat te wijten aan verstoring door mensen, veelal onbedoeld. Met de vernieuwde app Wadvogels laten negen natuurorganisaties zien hoe daar iets tegen kan worden gedaan.

Met de app kunnen bezoekers van de wadden in een handomdraai de vogels opzoeken die er te bewonderen zijn. Daarbij wordt aangegeven hoe daarvan kan worden genoten zonder de vogels onnodig te verstoren. “Wadvogels vormen een onmisbare schakel in het ecosysteem van het Waddengebied en geen mens kan het zich zonder vogels indenken”, aldus directeur Floris van Hest van Vogelbescherming Nederland. “Bebording in het Waddengebied vertelt bezoekers hoe ze vogelverstoring tegen kunnen gaan en met de app heb je deze tips altijd op zak. Het zijn voor ons vaak simpele handelingen die voor de vogels een wereld van verschil maken.’

Van vogels herkennen tot getijdentabellen

De vernieuwde app bevat tips voor meer rust voor vogels, maar ook handige tools waarmee je via vragen vogels kunt herkennen en live de getijden kunt zien. Ook geeft het een overzicht van de vogelkijkplekken die het Waddengebied rijk is. De app Wadvogels maakt deel uit van het meerjarig samenwerkingsinitiatief ‘Wij&Wadvogels’. Dit wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies (Noord-Holland, Friesland en Groningen). ‘Wadvogels’ is vanaf nu beschikbaar via www.vogelsvanhetwad.nl en in de app stores.