De Waddenkerk in de steigers
De Waddenkerk in de steigers Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Kerken Waddengemeente kunnen er straks weer even tegen

Algemeen

De Waddenkerk in De Cocksdorp is al een tijdje voor een deel ingepakt voor grootonderhoud. B2 Restauratie voert dit werk uit in opdracht van de Protestantse Waddengemeente Texel, die drie kerken onder haar beheer heeft. De andere twee zijn de Maartenskerk in Oosterend, die al eerder onder handen is genomen, en de Zeemanskerk in Oudeschild, die momenteel aan een ingrijpende restauratie is onderworpen.

Deze Waddenkerk werd op 6 juni 1841, zes jaar na de drooglegging van de Eierlandse Polder, in gebruik genomen als Nederlands hervormde kerk. Na de inschrijving voor de bouw werd plaatselijk timmerman Van der Kloot in september 1839 de opdracht gegund. Voor de nieuwbouw werd 8.000 gulden beschikbaar gesteld.

Neoclassicistische stijl

De kerk met toren werd in neoclassicistische stijl gebouwd. In 1840 werd de preekstoel aangeschaft, met bijbehorend kerkenraadszetels en doophek. Die kwamen uit de in 1822 opgeheven Engelse kerk in Den Haag. Een timmerman aldaar had het ooit gekocht voor 83 gulden. Hiermee werd fraai houtsnijwerk binnengehaald voor slechts 200 gulden. De eerste dominee werd in 1841 beroepen. Al in 1843 bleek het kerkgebouw te klein en werd het verlengd. Dat jaar kreeg de kerk ook haar eerste uurwerk en toren. Helaas werden tijdens de Georgische opstand in mei 1945 het dak van de kerk en enkele kerkenraadsbanken beschadigd door granaatinslagen. Na de oorlog werden de kerk en het interieur gerestaureerd.

Orgel

Het orgel is een eenklaviers mechanisch orgel, in 1879 gemaakt door Friedrich Leichel te Düsseldorf in een kast uit 1736. Leichel, intussen in Lochem gevestigd, herstelde het orgel in 1894 en plaatste daarbij twee nieuwe registers. In 1950 herstelde de firma H. Spanjaard te Amsterdam het instrument na de oorlogsschade. In 2004 restaureerde de firma Mense Ruiter Orgelbouw (Zuidwolde) het orgel en werd de windvoorziening vernieuwd.

Subsidie en legaat

Het grootonderhoud betreft de buitenkant van de kerk is mede mogelijk gemaakt door het vruchtgebruik van een legaat en een subsidie van de Provincie Noord-Holland, vertelt Erna Drijver, voorzitter van de kerkenraad. “Daar zijn we erg blij mee, want het onderhouden van een kerk is wel een klusje, nu de kerkgemeenten steeds kleiner worden. De Maartenskerk is kortgeleden onder handen genomen en zowel in Oudeschild als in De Cocksdorp hopen we in juli klaar te zijn. En dan kunnen al onze drie kerken er weer een tijdje tegen.”