Vogeleiland Texel wacht op vierhonderdste soort

Voor de 25e keer is het jaaroverzicht van Vogelwerkgroep Texel verschenen. Daarin wordt beschreven welke vogels in 2021 op het eiland zijn gezien en hoeveel. Een veertigtal vogelaars leverde tekst en foto’s aan, op basis van 251.154 waarnemingen van 2919 personen. Tim Schipper en Koen Stork tekenden voor de redactie.

De editie 2021 vermeldt een aantal bijzonderheden. Er werden 290 soorten waargenomen, waaronder de Balkanbergfluiter. Die was nieuw voor Texel en daarmee is het totaal aan ooit waargenomen vogelsoorten op 399 gekomen. Het wachten is dus op de vierhonderdste soort voor Texel, de meest vogelrijke gemeente in ons land.

Struikrietzanger

Op het eiland hebben in 2021 ongeveer 120 soorten gebroed; precies is dat niet vast te stellen. Sensationeel was het broedgeval van de struikrietzanger; niet alleen nieuw voor Texel, maar ook een primeur voor Nederland. Verder wordt in deze jubileumuitgave een aantal soorten uitgebreid beschreven en ook wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de vogelstand in 25 jaar. Het boekje kost € 12,50 en is verkrijgbaar bij de Texelse boekhandels, bij Ecomare, bij het Vogelinformatiecentrum en bij de VVV.