Texel voert voorzichtig financieel beleid

Lokale lasten stijgen niet meer dan trendmatig, de toeristenbelasting blijft op het niveau van 2022 en de voorzichtige verwachting tot en met 2026 is dat de financiële balans met een klein tekort afgesloten wordt. Dat staat in de Perspectiefnota 2023-2026, waarover de gemeenteraad op 22 juni mag besluiten.

Terwijl de coalitieonderhandelingen nog plaatsvinden, heeft het demissionaire college de financiële kaders voor de komende jaren vastgesteld. De komende periode staat in het teken van uitvoering, oplevering en overdracht. Daarom zijn er weinig nieuwe voorstellen.

Onzekere financiële ontwikkelingen

Jaarlijks wordt in een perspectiefnota voor vier jaar een overzicht gegeven van wat de gemeente wil bereiken en wat dat gaat kosten. Zo kan de raad in het voorjaar zijn ambities bespreken en keuzes maken. De situatie is nu vooral ingewikkeld en onduidelijk. Er is onzekerheid door de oorlog in Oekraïne, waardoor flinke prijsstijgingen in de bouw ontstaan, speelt de krappe arbeidsmarkt een rol en wordt een lagere algemene uitkering van het Rijk verwacht. "Onder deze omstandigheden blijft voorzichtig en verstandig beleid geboden", aldus het college.