Jacqueline Jimmink met haar zeven gezellen
Jacqueline Jimmink met haar zeven gezellen Foto:

Zeven beëdigde Texelse gezellen 'ambacht en metaal'

Zeven Texelse kinderen hebben bij Jacqueline Jimmink een uniek traject Ambacht & Metaal gevolgd via ACT voor de Toekomst, een programma van naschoolse activiteiten voor de jeugd van Texel.

Anouk Huisman, Inge Witte, Yentel Kooger, Jayden Kooger, Daisy Oosterhof, Isa van der Star, Mohammad Salama legden daartoe met succes een proeve van bekwaamheid af in de vorm van een meesterstuk. Dit deden ze samen met ouders, grootouders, broers of zus, waarbij zij de meester waren en hun familieleden de gezellen. Zo konden ze hun opgedane vaardigheden meteen doorgeven.

Negen weken in de leer

De gezellen, in leeftijd variërend van 9 tot 17 jaar, zijn in het JMJ Ambachtsatelier van Jacqueline Jimmink negen weken in de leer geweest in creatieve metaalbewerking. Ze hebben leren werken in metaal: handgraveren, emailleren, koperslaan, boren, knippen, buigen en knijpen. En deze laatste les bestond, behalve het meesterstuk, uit een gezamenlijke eindexpositie van de gemaakte werkstukken. Ze ontvingen daarvoor een gezellendiploma.

Nieuwe cursussen

Behalve aan Texelse kinderen en jongeren – die vanuit het ACT-project van de gemeente gratis mogen deelnemen – geeft vakdocent en meestergraveur Jacqueline Jimmink van JMJ Ambachtsatelier ook lessen in creatieve metaalbewerking aan volwassenen in haar eigen atelier. Per 1 mei beginnen daar nieuwe cursussen voor alle leeftijden. Het cursusaanbod voor Blok 5 is te vinden op www.acttexel.nl of www.jcrafts.nl.

Eilandse Aanpak

ACT voor de Toekomst is onderdeel van het op Texel geïntroduceerde IJslandse Preventiemodel, hier omgedoopt tot Eilandse Aanpak. In IJsland waren het alcohol- en drugsgebruik en het overgewicht onder de jeugd alarmerend groot. Op Texel maakt men zich hier ook zorgen over. Met het preventiemodel slaagde IJsland erin het geluksgevoel van jongeren te verbeteren, waardoor zij minder snel vervallen in ongezond gedrag. Met de jongerenorganisatie Young4Ever, Sportstichting Texel, kunstenschool Artex en ouders werkt de gemeente aan een gezonde en inspirerende omgeving waarin jongeren veilig opgroeien.