Henk,

Ik ken aardig wat mensen die maar wat graag klagen over elektrische fietsen of, eigenlijk, over de mensen die erop rijden. ‘Ze gaan zo hard’ en ‘Je weet nooit wat je moet verwachten’, hoor je nog wel eens. Ik denk dan altijd meteen: ‘Die mensen hebben zelf nog nooit op een elektrische fiets gereden.’ Volgens mij zijn de meesten na een paar ritjes wel om. Vooral met de Texelse wind is het verdraaid handig, een batterij achter op je fiets te hebben.

Voordat wij een auto hadden, ging ik op werkdagen altijd op de elektrische fiets van De Koog naar Den Burg, ook de hele winter door. Toen was ik toch blij, dat ik niet zo m’n best hoefde te doen en gewoon liedjes kon zingen met de passagier voorop! Sinds ik de auto heb, ben ik wel erg lui geworden, moet ik zeggen. Zelfs te lui voor de elektrische fiets; dat is wel erg hoor. Ik moet hem maar weer eens wat vaker uit de fietsenstalling gaan pakken.

Toen mijn vader met pensioen ging, kreeg hij van zijn vrienden een bijdrage voor een elektrische fiets. Voor die tijd fietste mijn vader eigenlijk nooit, dus ik vond het wel een gek cadeau. Maar hij fietst nu in een ochtend zo even veertig kilometer.

Over de andere Waddeneilanden kan ik niet met je meepraten. Ik ben nog steeds niet verder gekomen dan Vlieland. En daar heb ik wel vaker gefietst, maar dat was nog niet elektrisch. De eerste keer dat ik daar geweest ben, was ik nog best wel klein en regende het heel hard, maar in mijn herinnering vond ik het toch best leuk. Nu ben ik zo verwend, dat ik niet meer op een normale fiets stap in de regen.

Deze zomer ben ik wel van plan een eilandvakantie te houden, maar wel op m’n eigen eiland. Ik woon ongeveer naast het strand, dus daar moet ik maar goed gebruik van maken. Vorig jaar ben ik een paar keer ’s ochtends vroeg gegaan; dat vond ik ideaal. Om negen uur was er nog bijna niemand en het was al wel lekker warm. Ik ben helemaal geen ochtendmens en ben dan, als ik vrij ben, meestal nog niet erg wakker. Maar wakker worden op het strand vond ik helemaal niet onprettig. Ik ben wel benieuwd of Lucas inmiddels de zee in durft. Vorig jaar was het voornamelijk nog zand scheppen bij de zwinnetjes.

Ik wens je in elk geval veel fietsplezier en ze hebben vast op Ameland ook wel een elektrische fiets te huur voor je. Anders moet je je eigen fiets maar meenemen!

Groeten, Elisabeth