De wagen wordt volgeladen aan de Maricoweg
De wagen wordt volgeladen aan de Maricoweg Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Hulptransport voor Oekraïense vluchtelingen in Moldavië

Algemeen

Na een intensieve periode van voorbereiding, was het vrijdag eindelijk zover voor de vrijwilligers van de stichting Hulp Oost-Europa Texel. Zij mochten een wagen laden met hulpgoederen, bestemd voor de vluchtelingen uit Oekraïne die in Moldavië worden opgevangen.

Moldavië is een arm land, maar toch verblijven er 300.000 vluchtelingen, dus hulp is heel hard nodig. De goederen zijn op Texel ingezameld en de lading bestond uit heel veel bedden en matrassen, beddengoed, kussens en dekbedden, waaronder ook tot balen geperste Texelse wollen dekbedden van de Texelse Wolonderneming. Ook gingen hygiëneartikelen mee, zoals shampoo, tandpasta en wasmiddel, evenals enkele wasmachines en drogers en koelkasten voor de opvanglocaties. Natuurlijk ontbreekt de kleding niet en zijn er ook weer zelfgebreide truien en mutsen mee, alsook schoenen.

Veel inspanningen verricht

Er werden honderden lapjes gebreid, waarvan weer mooie dekens zijn gemaakt. Heel veel mensen hebben zich ervoor ingespannen om andere mensen wat vreugde te brengen. Voldoende voedsel is van levensbelang en op Texel zijn een paar pallets met voedsel ingezameld, maar er is natuurlijk veel meer voedsel nodig om zoveel monden te voeden, daarom kunnen we ook geld sturen, waarvoor in het land zelf voedsel gekocht kan worden door vrijwilligers, zodat elke euro volledig daaraan besteed wordt.

Uienactie

Om dit transport mogelijk te maken, ontving de stichting een paar gulle giften en ook was er een geslaagde uienactie, die voor dit transport werd gehouden. Wie nog kleding, schoenen, linnengoed of beddengoed wil inleveren, kan dat elke maandag en donderdag van 14.00 tot 16.30 uur komen doen. De stichting is verhuisd naar een nieuwe plek, aan de achterkant van Maricoweg 5. Op andere tijden kunnen de goederen worden gedeponeerd in de kledingcontainer die voor het hek staat.