Afbeelding
Foto:

Luwe Hendriks

Eens in de vier weken wordt een jongere uitgelicht in deze rubriek. Een leuke manier om te laten zien waar de jongeren op Texel mee bezig zijn. Deze week is in Luwe Hendriks aan de beurt om onze 10 vragen te beantwoorden. Hij werd doorgegeven door zijn klasgenoot Lieke Eelman.

Meer over Luwe

Luwe (16) woonde de eerste jaren van zijn leven in Bergen, en is sinds 2011 op Texel. “Ik vind het erg leuk om hier te wonen. Aan de overkant is wel meer te doen, maar je hebt hier eigenlijk alles wat je nodig hebt. Ik denk wel dat er meer mogelijkheden voor activiteiten voor jongeren zouden kunnen komen. Alles wat er nu is, is erg gericht op toeristen.” Luwe zit in 4 VWO op de OSG en houdt heel erg van voetbal, wat hij al vanaf zijn zesde doet. “Wat ik na school wil doen, weet ik nog niet. Volgend jaar doe ik dit schooljaar nog een keer over, en dan heb ik wat meer tijd om na te gaan denken wat ik wil en wat ik leuk vind. Misschien zou ik wel iets met sport willen doen, maar het kan nog alle kanten op.”

Voetbal

“Ik train twee keer per week, en heb zaalvoetbalwedstrijden op vrijdag of zaterdag en nog een veldvoetbalwedstrijd. Ik vind voetbal leuk omdat je lekker aan het bewegen bent, en alles wat eromheen gebeurt is erg gezellig. Zaterdag gaan we als we uit spelen met z’n allen op pad en dat is heel leuk. Ik kan het goed vinden met mijn team, dat is ook goed voor de resultaten.”

Wat is het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt?

“Ik ben een weekend in Barcelona geweest, toen FC Barcelona daar speelde. Dat is mijn favoriete voetbalclub. We zijn er naar een wedstrijd en een stadiontour geweest, dat was heel erg leuk. We waren daar toen Iniesta afscheid nam, het was een heel groot gebeuren, en ze waren toen ook kampioen. Na die wedstrijd was er een heel groot feest, dat was heel tof om mee te maken.”

Wat eet je graag?

“Pizza, dat vind ik heel erg lekker om te eten. Dan heb ik het liefste een pizza met veel kaas en weinig groente. Pasta vind ik ook heel erg lekker, in allerlei soorten, maar ook met niet te veel groente. Zelf kook ik eigenlijk niet, soms warm ik m’n eigen eten op, maar verder niet.”

Hoe heb je de coronatijd beleefd?

“Ik vond het eerst heel fijn om thuis te zijn, maar toen dachten we nog dat het niet zo lang zou duren. Het begon na een tijd wel echt te vervelen thuis, het was erg saai. Toen we eind vorig schooljaar weer normaal naar school konden was ik wel echt blij. Mijn cijfers zijn er in die tijd ook wel achteruit gegaan. Het sociale gedeelte ben ik dit jaar misschien wel onbewust gaan inhalen, ik heb het een beetje te gezellig gemaakt op school. Volgend jaar moet ik me echt weer wat meer op school gaan richten.”

Wat is je favoriete jaargetijde? 

“De zomer, als het lekker weer is vooral. Vorig jaar hadden we natuurlijk een hele matige zomer, dus dat was jammer. Ik kijk altijd heel erg uit naar de zomervakantie, omdat je dan de ruimte hebt om alles te doen wat je wil. Vorige zomer heb ik bijvoorbeeld veel gezwommen bij de dijk. Verder ga ik dan graag leuke dingen doen met vrienden of naar het strand. Ik houd ook wel van winters met sneeuw, dan kun je ook sleeën en schaatsen. In de winter, zoals afgelopen winter wanneer het alleen maar stormt en regent is er niet zo veel aan.”

Wat is je favoriete vakantiebestemming?

“We gaan heel vaak op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Die plek waar we dan naartoe gingen is perfect, er is een meer en de zee in de buurt. Je kunt daar alles doen wat je wil en het is er altijd lekker warm, maar niet te warm. Dit jaar gaan we daar ook kamperen, daar heb ik veel zin in. “

Zijn er nog dingen die je graag ooit zou willen doen?

“Qua reizen zou ik graag een keer naar Zuid-Amerika willen, en nog een keer naar Barcelona. Wat betreft voetbalwedstrijden zou ik ook graag het Nederlands elftal een keer willen zien spelen. Iets anders wat ik nog graag wil doen is parachutespringen.”

Wat voor muziek luister je graag?

“Eigenlijk kan ik alles wel luisteren, behalve klassieke muziek. Als het een beetje tempo heeft, is het wel goed. Ik houd voornamelijk van pop en hip-hop.”

Is er iemand in je leven die je inspireert?

“Mijn moeder is iemand die me inspireert. Ze heeft altijd veel werk te doen, en heeft dan daarbij ook nog de zorg voor mijn broertje en mij. Ze heeft de laatste jaren ook veel zorg voor mijn opa, die veel hulp nodig heeft, hij heeft ook een tijd bij ons in huis gewoond. Ik vind het een mooi voorbeeld dat ze dat allemaal doet. Mijn broertje en ik maken het haar ook niet altijd makkelijk”, lacht Luwe.

Luwe stelt als volgende gast Giovanni Coevert voor. "Ik heb het hem gevraagd, en het lijkt hem leuk om mee te doen."

Tekst en foto: Elisabeth Waverijn