Verkeersleider


‘Lieve gast, kom liever niet per auto naar Den Burg door een groot lokaal parkeerprobleem.’ Aldus een advertentie in de Texelse Courant. Adres onbekend. Annie vraagt zich af wie of wat erachter zit. De boodschap is in ieder geval duidelijk. Maar het ‘Venetië van het Noorden’, zoals Texel liefdevol wordt genoemd, kan ook kijken bij het echte Venetië hoe daar wordt getracht het toerisme in te dammen.

Vanaf juni moeten dagjesmensen gaan betalen als zij toegang tot de stad Venetië willen krijgen. De stad doet een proef om het toerisme te beteugelen. Afhankelijk van de dag en de evenementen kost een kaartje tussen de 3 en 10 euro. Als eerste stad ter wereld wordt deze stap gezet. Er komen draaihekken bij de belangrijkste toegangspunten. Inwoners van Venetië hoeven geen kaartje te kopen. Dat scheelt. Ik ben benieuwd hoe het experiment uit gaat pakken. Het nieuwe toerismebeleid wordt zes maanden getest. Zal Texel het eerste eiland worden met kaartverkoop om Den Burg in te mogen? Zonder auto natuurlijk, om verkeersinfarcten te voorkomen. Wat een heerlijke discussie zal dat worden binnen de nieuwe gemeenteraad. Op een haar na is het plaatje compleet. Nog even de wethouderscarrousel afwachten en we gaan voortvarend aan de slag. 

Eerste agendapunt: positie draaihekken dorpen. Over de tarieven zijn de dames en heren politici het snel eens. Aangezien Texel dagelijks meerdere evenementen heeft, wordt elke dag het maximumtarief berekend. Dat is wel zo makkelijk. Verder zal er wel een herdefiniëring plaats dienen te vinden van het wensenpakket van de eilandbezoekers. De vreemdelingenverkeersleider heeft aangegeven dat kritisch gekeken gaat worden naar het aanbod. Het rapportcijfer dat toeristen aan ons eiland geven, is gezakt. Krijgt de gast wel wat hem of haar is voorbehouden, is de vraag. What you see is what you get. Dat gaat niet altijd op. Het is vaak: wat je ziet is niet wat je had verwacht. Wat wordt het? Frisse lucht of gebakken lucht. Sfeervolle ambiance versus yuppentent. Een ouderwets broodje ham of een ambachtelijke meergranenbol van Texelse tarwe, met luchtgedroogde slagersachterham en een plukje rucola? En tegen welke prijs.

Annie denkt dat het raadzaam is als de VVV de hand ook in eigen boezem steekt. Klopt het beeld wel, dat de toerist wordt voorgehouden over Texel? Of is de informatie af en toe danig gedateerd, geflatteerd dan wel opgewaardeerd. Als voorbeeld had ik eerder al aangegeven dat de info over de vissersvloot niet echt van deze tijd is: ‘Dertig kotters zorgen voor veel reuring op de haven. De vissers zijn in het weekend bezig met netten boeten en het plegen van onderhoud.’

Geschreven met een roze bril met tiendubbele focus glazen. Met een vergrootglas in de hand op de overtreffende trap.