Bankdirecteur Nieuwenhuizen (links) overhandigt de symbolische cheque aan clubvoorzitter Hans Bergamin
Bankdirecteur Nieuwenhuizen (links) overhandigt de symbolische cheque aan clubvoorzitter Hans Bergamin Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Rabo helpt paardensportvereniging aan zonnepanelen

Algemeen

Paardensportvereniging Texel kan aan de slag met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van haar manege. Dat is de uitkomst van een actie waarbij leden van de Coöperatieve Rabobank in de Kop van Noord-Holland konden stemmen op scholen, bibliotheken, theaters en club- en buurthuizen, waar wordt gewerkt aan verduurzaming. De drie winnende organisaties krijgen tot vijftig procent korting op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. De andere twee winnaars zijn de stichtingen achter het zwembad Den Krieck in Breezand en het dorpshuis Prins Maurits in Nieuwe Niedorp.

Gezonde leefomgeving

Juist in deze tijden van stijgende energie- en gasprijzen is het belangrijk gebouwen te verduurzamen. Al het geld dat scholen, verenigingen, stichtingen en dergelijke kunnen besparen op de energierekening kunnen ze gebruiken voor andere nuttige dingen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe speeltoestellen, boeken of sportvelden. Daarom investeert Rabobank een deel van haar coöperatief dividend, een fonds om de regio’s te versterken, in het verduurzamen van deze maatschappelijke gebouwen. “Theaters, bibliotheken en sportclubs maken een buurt leefbaar en dragen bij aan het woongeluk van iedereen. Het is van groot belang dat we juist ook deze gebouwen klaarmaken voor de toekomst. Met deze zonnepanelen helpen we maatschappelijke organisaties hun energierekening te verlagen, zetten we belangrijke een stap in de energietransitie en dragen we bij aan een goede en gezonde leefomgeving”, aldus Harry Nieuwenhuizen, directeur van de Coöperatieve Rabobank in de regio Kop van Noord-Holland.

Vijf lichtstraten

“De zonnepanelen op het nieuwe dak passen mooi in het duurzame plaatje voor de toekomst. Het is een uitstekende aanvulling op het nieuwe dak, dat een perfecte zonligging heeft, tevens gelegen op Texel met de meeste zonuren. De grote rijhal van 30 bij 80 meter wordt verlicht door vijf lichtstraten, voorzien van ledlampen. Fantastisch dat we met de opbrengst van deze panelen de rijbaan goed kunnen gaan verlichten”, aldus Charity Wetsteen namens het bestuur van de Paardensportvereniging.”

Stemmen

Van 28 februari tot 31 maart hebben 1625 Rabobankleden in de Kop van Noord-Holland hun stem uitgebracht. De bank gaat samen met de scholen, clubhuizen, bibliotheken en theaters die niet hebben gewonnen, bekijken hoe ook zij kunnen worden geholpen met de verduurzaming van hun gebouwen. De bank organiseert regelmatig workshops voor verenigingen en stichtingen om te versterken. De clubs krijgen dan tips over bijvoorbeeld het werven van leden en vrijwilligers, geld genereren, een gezonde kantine en communicatie. Op 16 mei begint de inschrijving voor de stemcampagne Rabo Club Support. Leden van de bank bepalen met het uitbrengen van hun stem – in september – de verdeling van het budget. 

Zonnepanelen voor particulieren met korting

Naast de actie voor maatschappelijke gebouwen konden Rabobankleden zich inschrijven voor de aanschaf van zonnepanelen. Samen met de leden wil de bank nog meer impact maken op een duurzame leefomgeving. Daarom heeft de coöperatieve Rabobank de leden de mogelijkheid geboden om mee te doen aan de Collectieve Inschrijving Zonnepanelen. Ruim 27.000 leden uit het land hebben zich ingeschreven tijdens de voorinschrijving. Daarmee heeft de bank een korting van 23% op de aanschaf van zonnepanelen onderhandeld bij haar partners.