De Cornelis Dito kiest het ruime sop
De Cornelis Dito kiest het ruime sop Foto: archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zaterdag Reddingbootdag

Algemeen

De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij houdt op 30 april de Nationale Reddingbootdag. Door de corona was dit in 2020 en 2021 niet mogelijk, maar dit jaar kan het weer wel. Op tientallen plaatsen langs de kust mag het publiek een kijkje nemen in de reddingstations. Op Texel kan dat in de boothuizen aan de haven van Oudeschild en aan de Volharding bij De Cocksdorp, van 10.00 tot 16.00 uur.

Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in de keuken van de KNRM en actief kennismaken met het werk van deze vrijwilligers. Donateurs - in dit verband Redders aan de Wal genoemd - mogen een rondje mee op zee, eventueel met hun gezinsleden, op vertoon van hun donateurskaart. Wie geen donateur is, kan dat ter plekke worden en dan alsnog aan boord stappen. De KNRM draait op vrijwilligers en wordt niet gesubsidieerd, dus zijn donaties belangrijk. Het kost veel geld om met goed materieel te kunnen werken en de kennis en vaardigheden van de bemanning op peil te houden.

Programma

Vanuit Oudeschild kunnen donateurs meevaren met reddingboot Cornelis Dito. Reddingboot Dorus Rijkers uit Den Helder is tussen 12.00 en 16.00 uur beschikbaar voor demonstraties en rondvaarten. Op de kade staat het kusthulpverleningsvoertuig met reddingboot Zalm en bij beide stations staat een kraam met informatie en artikelen uit de ‘reddingwinkel’. In De Cocksdorp kunnen donateurs meevaren met reddingboot Beursplein 5. Een en ander is onder voorbehoud van onverhoopt slechte weersomstandigheden en van alarmeringen. Het reddingswerk gaat nu eenmaal altijd voor.