Normaal


Wat ben ik blij dat die Paasdagen achter de rug zijn! Ik erger me dood aan al die achteloos weggegooide zilverpapiertjes die om de chocolade-eitjes zitten. Manlief maakt er een sport van die propjes overal achter te laten. En het ergste vind ik nog dat ik me rot schaam als er visite is. Dan vertelt hij vol trots dat hij ongezien kan zeggen wat er schuil gaat achter zo’n zilverpapiertje: ‘Groen is witte chocola, roze is melk en blauw is puur.’ Interessant hoor. En dan vertelt hij er ook nog achteraan hoeveel minuten je moet hardlopen om de calorieën van die eitjes te verdonkeremanen.

Hoera. Alles is weer normaal. Alle geboden en verboden zijn uit de lucht. We mogen weer elke onbekende aflikken. Maar liefst drie keer. Handen schudden, niesbuien opvangen met de binnenkant van je hand om die vervolgens af te vegen aan je broek. Bij het ontberen van een servet doen de sokken dienst als handenafvegers na het nuttigen van te vette bitterballen. Ongegeneerd hoesten. Met z’n allen de super in. Het mag allemaal weer! Dat betekent ook dat diverse festiviteiten ons te wachten staan. De Meierblis staat er aan te komen. In alle dorpen verrijzen enorme stapels hout. Daar zouden ze in Scheveningen jaloers op zijn met hun vreugdevuren. Schoolkinderen maken de mooiste fakkels. Marshmallows zijn niet meer aan te slepen.

De Wezentuin vormt met Koningsdag het decor voor livemuziek, eettentjes en optredens. De kaartverkoop voor Broadway is van start gegaan. En wat zitten er pareltjes tussen. Na vier jaar bruist Den Hoorn weer als nooit tevoren. Dertig huiskamers worden omgetoverd tot heuse theatertjes. De Ronde om Texel zorgt voor veel spektakel door de deelname van honderden catamarans, windsurf- en windfoilplanken. En de Halve Marathon wordt na vier jaar voor het eerst weer gelopen. Ga er maar aan staan!

De keerzijde is echter dat het ook weer ‘normaal’ is dat Den Helder verandert in een verkeersriool richting de boot. Vooral op goede vrijdag was het weer bal. Van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag stonden er lange files naar de veerhaven. Slimmeriken zochten sluipwegen op om vervolgens ook weer muurvast te geraken. Dat leidde tot urenlange vertragingen door heel Den Helder heen. En eenmaal gearriveerd bij de boot, moest men vaak twee uur wachten. Met twee boten in de vaart, betekent dat al gauw dat er nog rustig zo’n veertienhonderd auto’s vóór u stonden. Nou, laat dat goede er maar af bij die vrijdag.

Maar ja, wat wil je. Volgens Annie zitten de weersvoorspellers in een complot. Die durfden de Paasdagen rustig een score van tien te geven. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. In ieder geval lukte de lokroep. Niet normaal.