Op Texel kijken de mensen nog naar elkaar om
Op Texel kijken de mensen nog naar elkaar om Foto: Texels Welzijn

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Café Sociaal: ‘Texel heeft veel om goed oud te worden’

Algemeen

Er zijn op Texel al veel voorzieningen voor wie plezierig oud wil worden. Maar er zijn wel opgaven als het gaat om het wonen, het voorkomen van onnodige zorgvragen en om wat Texelaars nog meer voor elkaar zouden kunnen doen. Dit bleek uit het Café Sociaal dat Texels Welzijn hierover in de afgelopen week hield. Zo’n zeventig aanwezigen volgden met interesse presentaties van de Patiëntenfederatie Nederland, Omring, Dorpscommissie Oosterend en de gemeente Texel.

Albert Hoven van Oosterend verwoordde treffend waarom ouderen als hijzelf in het dorp met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen zien. “Het zijn niet de pillen maar de vitaminen van Oosterend”, zei hij daarover.

Bindmiddelen

De school, winkels, speeltuinen en het dorpsplein noemde hij als belangrijke ontmoetingsplekken. In het dorp zijn veel activiteiten en verenigingen. De dorpscommissie en de dorpskrant zijn bindmiddelen tussen oud en jong. Het dorp heeft ook zijn zegje gehad over de nieuwbouwplannen, die worden afgestemd op de behoefte van jongere mensen. En in Oosterend is de zorgverlening dichtbij. Volgens Van Hoven is er door dit alles veel contact tussen de ‘Strenders’ en wordt er goed omgekeken naar elkaar. Als iemand hulp nodug heeft, wordt dat snel opgemerkt en is er vaak ook meteen opvang van buurt- en dorpsgenoten.

Huisvesting

Regiomanager Katrijn van der Vlerk van Omring Texel gaf aan hoe ze met haar organisatie inspeelt op de groeiende kloof tussen de zorgbehoefte van ouderen en de schaarste aan zorgpersoneel. Op uitbreiding van verpleeghuiscapaciteit wordt al voldoende ingezet. Maar nieuwe combinaties van wonen en zorg in de buurten zullen veel meer nodig zijn, nauw aansluitend bij zelfredzaamheid van inwoners. Omring doet ook al veel om personeel te behouden en aan te trekken. Maar met name de huisvesting op Texel blijft daarbij een knelpunt; de onlangs geplaatste chalets voor tijdelijke opvang zijn alweer vol.

Wonen voor ouderen

Wethouder Remko van de Belt schetste hoe de gemeente met haar beleid plezierig ouder worden ondersteunt, in nauwe samenwerking met de inwoners, dorpen en hulp- en zorgaanbieders. Veel vragen uit de zaal gingen over het wonen voor ouderen op Texel. Als er huurhuizen worden verkocht, kan dat de verbinding tussen inwoners doorbreken, werd er gezegd. Ook bleek er veel behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen voor ouderen te zijn. Worden die gebouwd, dan bevordert dat de doorstroom voor jongere inwoners. Volgens Van de Belt wordt er hard aan gewerkt, maar nu is er weer de druk van economische ontwikkelingen.

Blij verrast

Tom Schoen, manager van de Patiëntenfederatie Nederland, was blij verrast met wat hij op deze avond hoorde over het ouder worden op Texel. Deze landelijke koepelvereniging voor patiëntenbelangen pleit voor goede aandacht voor de mens achter de patiënt en betere samenwerking in de zorg. Naar zijn indruk is die menselijke aandacht op Texel goed geregeld en zijn hier hier prima condities om de toekomst van het ouder worden met vertrouwen tegemoet te gaan.