Leerlingen leggen bloemen bij de oorlogsgraven
Leerlingen leggen bloemen bij de oorlogsgraven Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

‘Haat en oorlog lossen niets op, het uitpraten wel’

Algemeen

Leerlingen van drie basisscholen in Den Burg - de Jozefschool, de Fontein en de Kompasschool - zijn vorige week naar het gemeentehuis getogen. Ze kwamen daar op woensdagochtend in de raadszaal bijeen in het kader van het project ‘Adopteer een monument’, een jaarlijks samenzijn waarin wordt stilgestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Gastspreekster bij deze aangelegenheid was mevrouw Verbraecken, 101 jaar oud. Zij kwam er vertellen over haar jeugd in Zeeland, waar zij tijdens de oorlog het verzet diende. Ze haalde daar voedselbonnen voor onderduikers, moest daarvoor naar de gevangenis en kwam daarna in een concentratiekamp terecht, maar zij wist te overleven. Ze eindigde haar verhaal met een mooie boodschap voor de schooljeugd: “Haat en oorlog lossen niets op, praten en het uitpraten met elkaar wel.” De kinderen lazen gedichten voor en het samenzijn in het gemeentehuis werd afgesloten met het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. 

Bloemen bij de graven

Daarna begaf iedereen zich naar de geallieerdenbegraafplaats. In Den Burg liggen 167 militairen begraven; zij hebben het leven verloren voor de bevrijding van de door Duitsland bezette landen. 123 van hen zijn geïdentificeerd; van 44 zijn de namen niet bekend en zij liggen op de open plekken tussen de grafstenen. De meeste graven zijn van Britten. In alle 140 landen, waar gesneuvelde geallieerden uit het Britse Gemenebest liggen, zien de graven er hetzelfde uit en zij worden plaatselijk onderhouden onder verantwoordelijkheid van de Commonwealth War Graves Commission. Veteraan Hans Bergamin van het Texelse 4- en 5-meicomité vertelde iets over deze graven en tenslotte werden er door de leerlingen bloemen gelegd.