De duurzame woning van Rien Mast
De duurzame woning van Rien Mast Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Zaterdag rondleiding bij Rien in duurzame woning

Algemeen

Rien Mast vertelt op zaterdag 23 april om 10.00 uur aan belangstellenden hoe hij zijn woning in Den Burg, gebouwd in de jaren zestig, energiezuinig maakte. Hij deed dat met behulp isolerende bekleding van de gevel, zonnepanelen en elektrische wandverwarming. Texelaars zijn er van harte welkom om ideeën op te doen en vragen te stellen. Inschrijven is gratis en kan via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Toen hij het huis in 2018 kocht was het flink verwaarloosd. “Ik maakte een drastisch plan om het te restaureren en aardgasvrij te maken”, vertelt Rien. “Dit deed ik door de gevel in te pakken met een soort ‘regenjas’ van hout en isolatiemateriaal. De bakstenen namen namelijk veel vocht op. Ook heb ik zonnepanelen met accuopslag en een boiler. Het is nu een CO2-vrij huis en erg comfortabel. Ik vertel bezoekers graag hoe ik het heb aangepakt.”

Thematour

Nog tot eind april vinden in heel Nederland van deze thematours plaats. De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Dit is een onafhankelijk platform voor iedereen die is geïnteresseerd in duurzaam wonen, bouwen en verbouwen.

De thematours voor duurzaam wonen worden mede mogelijk gemaakt door 43 gemeenten, waaronder Texel, en provincies Fryslân en Zuid-Holland. Zij moedigen inwoners ertoe aan op een laagdrempelige manier kennis te maken met duurzaam wonen.