Boy Schuiling en Felicia Siebert op de Malediven
Boy Schuiling en Felicia Siebert op de Malediven Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Texelse chef en gastvrouw op droomlocatie

Algemeen

Van de haven van Oudeschild naar een luxe resort aan de ‘Bountystranden’ van de Malediven. Twee weken lang waanden Boy Schuiling (35) en Felicia Siebert (38) van restaurant ’t Pakhuus zich in het paradijs. Als lid van de JRE-Jeunes Restaurateurs was de Texelse chef-kok gevraagd zijn culinaire kunsten te vertonen op de Malediven.

Als je ‘Malediven’ als zoekterm invoert op Google en klikt op ‘afbeeldingen’, zie je uitsluitend foto’s van parelwitte stranden, azuurblauwe zee en wuivende palmbomen. “Het is een droomlocatie”, zegt Boy. “Alles kan zo op een ansichtkaart.” Hoewel er ook tijd was om te ontspannen en te genieten van de omgeving, waren Boy en Felicia niet naar de Malediven gekomen om vakantie te vieren, maar om te werken. “Je kunt het slechter treffen”, lacht Boy.

Initiatief JRE

Al jarenlang staat restaurant ‘t Pakhuus hoog aangeschreven bij Texelaar en toerist, als plek waar je buitengewoon kunt tafelen. Dat leidde er onder meer toe dat Boy Schuiling in 2018 door JRE-Jeunes Restaurateurs werd gevraagd lid te worden van dit exclusieve gezelschap, dat bestaat uit jonge en veelbelovende chefs van over de hele wereld. In 2019 trad Boy tevens toe tot het bestuur van JRE in de functie van penningmeester. Gastvrouw Felicia: “Het leuke is dat JRE allerlei nationale en internationale partnerships heeft gesloten. Een daarvan is ‘Dining with the stars’, waarvoor JRE samenwerkt met Planhotel Hospitality Group, een organisatie met luxe resorts op meerdere droomlocaties, zoals de Malediven.”

Geen overbodige luxe

Elke week, of op dit moment vanwege covid-19 elke twee weken, worden chefs van JRE ingevlogen om hun vaardigheden, recepten en passie te delen met de gasten op de luxe resorts van Planhotel. “Een fantastisch concept”, zegt Boy. “Op de Malediven is altijd een contactpersoon van JRE aanwezig om je wegwijs te maken. In ons geval was dat Giovanni, een vrolijke Italiaan die alles zo goed mogelijk voor ons organiseerde. Je moet begrijpen dat je in een totaal andere wereld terechtkomt. Je staat opeens in een vreemd keuken, waar alle apparatuur, keukengerei en specerijen op een andere plek staan. Ook het verkrijgen van ingrediënten is een uitdaging. De Malediven liggen midden in de oceaan en zijn nogal ver verwijderd van de ‘bewoonde wereld’. Eén keer per week worden er nieuwe voorraden aangeleverd en dan is het maar hopen dat jouw bestelling erbij zit. De aanwezigheid van Giovanni was kortom geen overbodige luxe.”

Catch of the day

Dat de eilandengroep midden in de oceaan ligt heeft natuurlijk ook voordelen. Boy: “Er is verse vis in overvloed! Het resort koopt alles wat de lokale vissers vangen en je werkt dus uitsluitend met de ‘catch of the day’. Ik heb onder meer mooie gerechten mogen maken met tonijn en een zogenaamde ‘rainbow fish’. Het was af en toe flink improviseren, maar dat was juist zo ontzettend leuk om te doen. In twee weken tijd heb ik uiteindelijk vier galadiners verzorgd, twee showcooking events en één cooking lesson op het strand.” Alle werden druk bezocht. Gastvrouw Felicia zette haar charmes in om een recordaantal galadiners te verkopen.

Toplocatie

Naast het bereiden van mooie gerechten was er gelukkig ook tijd om te ontspannen. “We hebben er met volle teugen van genoten”, zegt Boy. “Het water is hier zo helder; je ziet overal haaien en roggen zwemmen. Wakeboarden heb ik ook nog gedaan. Leuk was ook de ‘Malediven night’ waarbij we traditionele gerechten hebben gegeten onder begeleiding van lokale muzikanten. Alles bij elkaar was het een fantastische ervaring op een absolute toplocatie.”

Tekst: Pepijn Dros

De chef van 't Pakhuus aan het werk voor de hongerige gasten