Het orgel is in feite een miniorkest
Het orgel is in feite een miniorkest Foto: Pixabay

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Hard en zacht met orgel in de Maartenskerk

Cultuur

De stichting Vrienden van de Maartenskerk in Oosterend heeft voor zondagmiddag een concert in de Maartenskerk georganiseerd, onder het motto ‘Hard en zacht met het orgel’. Bij het orgel klinken de harde tonen van de trompet en de zachte van de blokfluit. Het orgelspel kan door de gevarieerde samenstelling van het instrument bij beide worden aangepast.

Het orgel is eigenlijk een miniorkest met zachte stemmen als de holpijp en de gamba en luide stemmen als de cornet en de trompet. In dit middagconcert worden alle mogelijkheden van het Maartenskerkorgel uit 1730 belicht.

Composities met uitleg

De trompet wordt bespeeld door Marc Bakker, de blokfluit door Eveline Drevel en het orgel door Arie Abbenes. De composities worden ingeleid met een duidelijke uitleg van Phili Abbenes. Het concert begint om 15.00 uur; de inloop, waarbij koffie of thee wordt meegegeven, is vanaf 14.30 uur. De entree kost € 10,- en in de pauze wordt daarvoor ook nog gratis een glaasje frisdrank met hapje aangeboden. Zie voor meer informatie over dit concert en andere activiteiten in deze kerk www.maartenskerktexel.nl.