Advies voor coalitie: TB met PvdA en GroenLinks

Gezien de verkiezingsuitslag is een coalitie van Texels Belang, PvdA pro Texel en GroenLinks de meest logische combinatie voor een nieuw gemeentebestuur. Dat advies hebben de beide informateurs, Corry Heijne-Dros en Jan Beijert, naar de gemeenteraad gestuurd. ‘Niet jij, niet zij, maar wij’ is het motto dat aan deze goede raad op papier is meegegeven.

Hoewel de partij ten opzichte van de verkiezing van 2018 een zetel en 507 stemmen heeft verloren, is Texels Belang nog altijd de grootste op het eiland. Dat vertaalde zich in drie zetels. Dat aantal werd ook behaald door PvdA pro Texel en GroenLinks, die beide flinke winst behaalden en nu een zetel meer hebben in de raad. Coalitiepartij VVD verloor een zetel en heeft er nu twee.

Stevig en stabiel college

De informateurs zien in de grootste partij, gecombineerd met ‘grootste winnaars' de mogelijkheid voor een ‘stevig en stabiel college'. Ze verwachten dat de partijen nog aan het eind van deze maand tot overeenstemming kunnen komen, gezien hun programma's. Er zijn, met andere woorden, in dat opzicht geen grote verschillen. De drie partijen zijn inmiddels met elkaar in overleg.