Expositie Eiland Galerij gewijd aan Paaseiland

Driehonderd jaar geleden, toen het Pasen was in 1722, zag Jacob Roggeveen na acht maanden zeilen in de Stille Oceaan een klein eiland. Hij was in augustus 1721 van Texel vertrokken om het Zuidland te zoeken. Roggeveen gaf het de naam Paaseiland. Vandaag de dag noemen de bewoners het liever Rapa Nui, maar het feit van de eerste stap op de vulkanische bodem van het eiland door een Europeaan, is niet vergeten.

Op Texel wordt vanaf de Paasdagen aandacht besteed aan de verbintenis tussen de beide eilanden met een tentoonstelling in de Eiland Galerij. Niek Welboren toont er tekeningen die hij maakte tijdens zijn verblijf op Paaseiland in 1992. Ook hangen er meer recente schilderijen van zijn hand. In het Historisch Lokaal van de Eiland Galerij wordt aan de hand van oude schoolplaten aandacht besteed aan de ontdekkingsreis van Roggeveen en het avontuur van Thor Heyerdahl, in de context van ’landen ver weg, waarvan je als kind graag droomde’.

Delegatie van Rapa Nui

Aan het begin van de zomer volgen er nog andere presentaties, onder meer door een delegatie van Rapa Nui en een tentoonstelling in de beeldentuin, van fotojournalist Henk Kloosterhuis met beelden uit 2019. Een lezing door Roelof van Gelder, de biograaf van Roggeveen, staat ook nog op het programma. De Eiland Galerij van Niek Welboren en Kerstin Edelmann is gevestigd in de voormalige buurtschool in Zuid-Eierland, Postweg 72. Zie voor meer informatie www.eilandgalerij.nl.