Herma Bijpost
Herma Bijpost Foto:

Hoe betaal je hypotheek of huur als inkomen partner wegvalt?

Draag je samen met je partner de hypotheek- of huurlasten van jullie woning? Dan sta je er niet alleen voor. Maar je financiële keuzes zijn waarschijnlijk op twee salarissen gebaseerd. Wat als een van die salarissen wegvalt? In geval van overlijden, baanverlies of arbeidsongeschiktheid blijkt dat een huishouden al snel de maandlasten niet meer kan opbrengen.

Wanneer je als gezin te maken krijgt met een overlijden of met arbeidsongeschiktheid door ziekte, is dat al ingrijpend genoeg. De geldzorgen komen daar dan nog bij. Het is op zo’n moment erg prettig een vangnet te hebben. Daar kun je nu al over nadenken.

Overlijden

Tegen het risico van overlijden heeft zes op de tien huizenbezitters en drie op de tien huurders zich verzekerd met een overlijdensrisicoverzekering. Dat houdt in dat er een bepaald bedrag vrijkomt dat je kunt gebruiken om een stuk van de hypotheek af te lossen of om het maandelijkse inkomen mee aan te vullen. Heb jij zo’n verzekering nog niet en verwacht je die in geval van nood wel nodig te hebben? De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn zeker voor jonge gezonde mensen erg laag. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je wilt verzekeren.

Geen inkomen uit werk

Het risico van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid wordt door huizenbezitters of huurders minder vaak afgedekt. Dit heeft te maken met het sociale vangnet. Wie in loondienst is, kan immers rekenen op een uitkering uit de WIA of de WW. Houd er echter rekening mee dat deze uitkeringen vaak niet zo hoog zijn als het salaris dat je gewend was. Het ligt aan je bestaande (vaste) maandlasten of de terugval op die manier op te vangen is. Belangrijk om na te gaan. Verwacht je een tekort dan zijn er verschillende manieren om daar iets aan te doen. 

Wil je weten of jullie voor bovenstaande risico’s goed zijn verzekerd, neem dan contact met ons op: info@abdewijn.nl of 0222-312315. Wij helpen je hier graag bij.