Tijs en Abe van Exel bij hun nieuwe onderneming
Tijs en Abe van Exel bij hun nieuwe onderneming Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

‘t Exels Boerderijwinkeltje wordt vrijdag geopend

Algemeen

Het is waarschijnlijk een van de kleinste boerderijwinkeltjes van het eiland: ’t Exels Boerderijwinkeltje van de familie Van Exel op Postweg 17. Morgen, op Goede Vrijdag, gaat het om 10.00 uur open en is iedereen er welkom om een kijkje te nemen.

Het idee voor het winkeltje kwam op toen buurman Piet de Wit wilde stoppen met de melktap, waaruit hij flessen verse melk verkocht. Toen de familie Van Exel vroeg of zij de melktap van hem mocht overnemen, kreeg het idee vleugels. De zoons van Hans en Svea van Exel, Tijs (21) en Abe (18) die net in het bedrijf waren gestapt, werden steeds enthousiaster. Ze wilden ook andere producten gaan verkopen. Al snel werd een machine aangeschaft voor het maken van softijs van eigen verse melk. Daarnaast worden er onder meer aardappelen en bloemen van eigen land aangeboden. Een winkelmeisje of -jongen is er niet; alles is zelfbediening.

Koeien naar buiten

Maar vrijdag is de boerenfamilie natuurlijk wel aanwezig om belangstellenden gastvrij te ontvangen en een kijkje te gunnen op de boerderij. Het winkeltje is, tot de Postweg weer helemaal open is, alleen bereikbaar vanaf de rotonde bij de Nieuwlanderweg en de Ruigendijk. Het leukste moment is om 12.00 uur: dan gaan de koeien voor het eerst naar buiten en dat is echt leuk om te zien. Ze dansen dan de wei in. ’t Exels Boerderijwinkeltje is zeven dagen per week open van 09.00 tot 21.00 uur.