André Eelman en Judith van der Zee (links) met Corina Hordijk bij de ‘Zigeuner’
André Eelman en Judith van der Zee (links) met Corina Hordijk bij de ‘Zigeuner’ Foto: Juttersmuseum Flora

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Kaap Skil draagt Zigeuner over aan Flora

Algemeen

Met een bruikleenovereenkomst voor - in eerste instantie - vijf jaar, is het draaiorgeltje ‘De Zigeuner’ van Peter Kaan overgegaan van Museum Kaap Skil aan Juttersmuseum Flora. Artistiek directeur Corina Hordijk van Stichting Texels Museum droeg het instrument donderdag over aan André Eelman en Judith van der Zee.

Bij Flora is het draaiorgel in de KNRM-tentoonstelling komen te staan, een plek die prachtig past bij de geschiedenis van het instrument. Het orgel van Peter Kaan was vele jaren een begrip op Texel. De in 2008 overleden Kaan haalde als orgelman 28 jaar lang geld op voor de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij. Kort voor zijn overlijden droeg hij het instrument over aan het Maritiem & Jutters Museum, voorloper van Kaap Skil.

Nieuwe tentoonstelling

André Eelman en Judith van der Zee richtten vorig jaar een nieuwe tentoonstelling over het reddingwezen in en hadden daarin nog plek voor het orgeltje. Het leek hun een mooie aanvulling. Ze benaderden Museum Kaap Skil en beide musea kwamen de bruikleen overeen. Het orgel staat al op zijn plek in de KNRM-expositie, waar straks ook ruim aandacht zal zijn voor zijn voormalige eigenaar.

Redder aan de wal

Peter Kaan was een belangrijke ‘redder aan de wal’, die, volgens de Texelse Courant in 2008, met zijn orgel tienduizenden euro’s voor de KNRM bij elkaar heeft gespeeld. Hij was een vaste verschijning met zijn orgel op de haven van Oudeschild en tal van evenementen luisterde hij ermee op. De herinnering aan deze markante Texelaar met een groot hart voor het reddingwezen wordt vanaf nu in Juttersmuseum Flora levend gehouden.