Henk,

Ik had net mijn lentejas weer van de kapstok getrokken, maar die heb ik weer snel omgeruild voor mijn dikke winterjas. Vorige week donderdag was ik voor de krant in een kleine sneeuwstorm op de haven in Oudeschild beland, om te kijken bij de vluchtelingenboot. Als je je in die situatie van de mensen die daar terechtkomen verdiept, dan denk je wel twee keer na voordat je gaat klagen over het weer. Maar toch doe ik dat. Het is, geloof ik, menseigen. Of geldt dat alleen voor Nederlanders? Texelaars-eigen is het toch zeker, dat klagen over de wind. Ook dat doe ik vaak genoeg.

Het verbaast me af en toe nog wel dat het alweer april is. Daarbij helpt het weer zeker niet mee. Je kunt er niets uit opmaken. Na een voorproefje van de lente te hebben gehad, zijn het winterse buien en herfststormen waar we op het moment mee te maken hebben. Ik ben vast niet de enige die niet kan wachten tot het weer wat zonniger weer wordt.

Die extreme weersomstandigheden pakken meestal niet uit in ons voordeel. Maar ik moet wel meteen terugdenken aan een memorabele verjaardag van een vriendin. Haar verjaardag is op 16 oktober en we gingen een jaar of vijf geleden op die dag met een grote groep naar de Efteling om dat te vieren. Nou wilde het weer eens een keer leuk meedoen en was het juist die dag vijfentwintig graden. We zijn allemaal nog nat geworden in de Piranha en dat vonden we helemaal niet zo erg. Dat was best wel een leuke weersomstandigheid. Maar met sneeuw in april hoef je bij mij niet aan te komen. Dan krijg ik zeker geen zin om te sleeën, maar om met een dekentje en warme chocolademelk op de bank te gaan zitten zeuren dat het zo koud is. Wat wel een voordeel is, is dat er kerstmuziek werd gedraaid op de radio. Daar ben ik altijd wel voor te porren. Zo heb ik regelmatig liedjes als ‘Deck the halls’ en ‘Midden in de winternacht’ in mijn hoofd, ongeacht welk seizoen het is.

Ik schrijf mijn eigen sombere stemming ook maar af op het weer en hoop dat met het voorjaar ook weer wat meer zonnigheid in mijn eigen leven komt. Wat dat betreft was sneeuw in april dan wel weer passend. Binnen zitten met een driejarige is niet altijd even leuk. Het is hoognodig om hem en mezelf af en toe uit te laten, om overtollige energie kwijt te kunnen. Dus wat dat betreft hoop ik ook dat dit winterse weer niet te lang aanhoudt.

Groeten, Elisabeth