Ontketend

Je kon erop wachten. De ketens hebben Texel ontdekt. Na horecatycoon Van der Valk strijkt ook New York Pizza neer op het eiland. En zo wordt De Koog kennelijk nog aantrekkelijker voor toeristen. De eerste fastfoodketen op Texel is een feit! De Nikadel wordt the place to be. De Brooklyn Style Pizza zal het ongetwijfeld goed gaan doen. Overigens heeft de keten niets met New York te maken, want de eigenaren wonen in Noorwegen en Finland.

Of het een succes wordt? Annie betwijfelt het. Niet vanwege de kwaliteit, maar simpelweg omdat er geen personeel te vinden is. Het aantal vacatures rijst de pan uit. Complete teams worden gevraagd om restaurants en strandtenten draaiende te houden. Van afwasmedewerker tot chef-kok. Van gastvrouw tot ober. De vraag is groot. Het aanbod klein. En als je er al in slaagt iemand te bemachtigen, is het vaak een kwestie van stuivertje wisselen. ‘For a few dollars more’ verkast men van de ene naar de andere zaak. Per saldo schiet je er niets mee op. 

Maar Annie zou Annie niet zijn om van de nood een deugd te maken. De oplossing ligt voor de hand. De 600 ultra- en 700 estafettelopers deden het tijdens de ‘Zestig van Texel.’ Zondag 25 september zie je het honderden deelnemers aan de ‘Texel Halve Marathon’ doen. Zij eten en drinken langs de kant van de weg bij de stalletjes. En dat wordt dus het ei van Columbus. Texel wordt ontketend door er één groot ultra all-inclusive eiland van te maken. Gasten krijgen voor een vast bedrag per dag onbeperkt eten en drinken. In alle dorpen en bij alle strandpalen staan kraampjes met eten en drinken. Het gaat om onbemande automatieken, sapcentrifuges, broodroosters, tapkranen, bierpompen, barbecues. Afrekenen is niet nodig. Wat hardlopers kunnen, kunnen naaktlopers ook. Culinair attractie-eiland Texel! 

Wat heb ik zitten genieten van de 1 april moppen die ons werden voorgeschoteld. De opvang van onderwatervondsten, de kanoroute bij Waalenburg, de eensgezindheid binnen de lokale politieke partijen. Velen zijn er in gestonken. Tot mijn grote verdriet echter moeten toch altijd zogenaamde ‘bijdehandjes’ ons waarschuwen. Zij zijn er als de kippen bij om te melden dat ze wel goed maar niet gek zijn. Wat zullen ze trots zijn op zichzelf! Zij laten zich niet in de luren leggen…

Waar we wel trots op mogen zijn is de hartverwarmende ontvangst van vluchtelingen uit Oekraïne. De boot in de haven van Oudeschild is een pracht oplossing. Zo kan de woningnood dus ook worden opgelost. Voeg daarbij de tiny woonboten in de Roggesloot en we kunnen jaren vooruit. Tot slot een oproep: ‘Annie, in bezit van diepvriespatat, twee hamburgers en vier frikadellen, zoekt lieve man met drie liter zonnebloemolie.’