De molen van polder Het Noorden
De molen van polder Het Noorden Foto: Texelse Molens

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Texelse molens betrokken bij recordpoging

Algemeen

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars gaat aanstaande zaterdag een recordpoging doen. Tussen 11.00 en 12.00 uur wil het alle draaivaardige molens van Nederland laten draaien. De Texelse molens Het Noorden en De Traanroeier worden daarin ook betrokken. Bezoekers zijn daarbij van harte welkom.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat vijftig jaar en heeft 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar. Van de 2600 leden die de vereniging telt, zijn ongeveer 1500 gediplomeerd molenaar. Om meer aandacht te genereren voor het ambacht van de molenaar, worden dit jaar verschillende activiteiten georganiseerd. De recordpoging op 9 april is er een van.

Molens toegankelijk

Op zaterdag 9 april draait zowel De Traanroeier in Oudeschild als de molen Het Noorden in de gelijknamige polder. De Traanroeier is overigens dagelijks via Museum Kaap Skil toegankelijk en dat is ook deze dag het geval. In Het Noorden zijn bezoekers altijd welkom als de vlag uithangt. Dat is voor voorbijgangers het teken dat er een molenaar aanwezig is. Zaterdag 9 april is dat dus in elk geval tussen 11.00 en 12.00 uur.

De molenaars en de vrijwilligers van de Texelse molens verwelkomen graag nieuwe vrijwilligers of aspirant-molenaars. Zaterdag is voor geïnteresseerden een goed moment om hen er eens over aan te spreken en te bekijken of het een leuke vrijetijdsbesteding kan zijn.