Er zijn 110 kamers aan boord van het hotelschip
Er zijn 110 kamers aan boord van het hotelschip Foto: Elisabeth Waverijn

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Alles wordt uit de kast getrokken voor de Oekraïners

Algemeen

De hotelboot, die op 23 maart in de haven van Oudeschild werd aangelegd, is gedeeltelijk ingericht voor de aangekondigde ontvangst van Oekraïense vluchtelingen. Er zijn 35 hutten klaar, wat betekent dat het schip voor een derde deel beschikbaar is, en inmiddels hebben enkele tientallen vluchtelingen er hun intrek genomen. Dit gebeurt gefaseerd omdat er nogal wat formaliteiten bij horen. Intussen wordt er hard gewerkt om alle hutten spoedig ingericht te krijgen.

Texel hoeft eigenlijk maar zo’n veertig mensen op te vangen op het eiland, maar pakt het groots aan. In totaal zijn er 230 slaapplaatsen op het schip. Het is nog niet duidelijk hoeveel er daadwerkelijk zullen worden gebruikt. Er is vorige week hard gewerkt om de boot gereed te maken voor de komst voor de Oekraïense vluchtelingen. Normaal gesproken zijn er drie tot vier weken voor nodig om de boot, die speciaal is gemaakt voor de opvang van vluchtelingen, klaar te maken voor gebruik. Maar Texel heeft al binnen anderhalve week voor wat accommodatie kunnen zorgen.

Drie verdiepingen

“We willen graag dat de mensen zo snel mogelijk in de boot terecht kunnen en daarvoor trekken de Texelaars alles uit de kast”, aldus Miranda Wessels, adviseur voor openbare orde en veiligheid van de gemeente Texel. Op woensdag werden ambtenaren van de gemeente ingeschakeld om te helpen bij het plaatsen van bedden en matrassen en er helpen twintig plaatselijke vrijwilligers mee aan de inrichting van het hotelschip. De boot heeft drie verdiepingen en is voorzien van kamers waar twee volwassenen en een kind in kunnen slapen. Ook kunnen er kamers worden geschakeld, zodat grote gezinnen ook bij elkaar kunnen slapen. Er zijn gedeelde sanitaire voorzieningen en meerdere gedeelde zit- en eetkamers. Op de benedenverdieping worden ook kamers ingericht die geschikt zijn voor minder validen en zelfs voor mensen met huisdieren worden plekken gereserveerd.

Catering

Op de boot wordt er voor catering gezorgd, voor het schip staat een grote container met daarin de keuken. In totaal is er achttien man personeel aan boord, mensen die ook op het schip verblijven. Een groot deel van hen spreekt Russisch, waardoor zij met de vluchtelingen kunnen spreken. Ook wordt er op het schip spreekuur gehouden door een huisarts en een specialistisch verpleegkundige. De kinderen op de boot kunnen al meteen instromen op de scholen en ook is er opvang voor de kinderen. Dit alles vanuit de hoop dat de vluchtelingen zich een beetje thuis kunnen voelen zolang ze op Texel verblijven. Want wanneer ze terug kunnen naar hun thuisland is nog maar de vraag…

Tekst en foto: Elisabeth Waverijn