Straaljagers


Je kunt er vergif op innemen. De oorlog gaat vervelen. Dat is geen nieuws meer. Nee, als een mannetje bij Ajax aan de kant wordt gezet wegens ongepast gedrag en binnen een mum van tijd weer een andere topfunctie krijgt. Dat is pas nieuws! Daar smullen we van. Daar kunnen we ons druk over maken. Dat gaat vóór de oorlog die al meer dan een maand aan het etteren is.

Wereldnieuws was ook dat we zes dagen van tevoren werden gewaarschuwd. Voor een ramp van jewelste: ‘Ga niet uw ramen wassen! Wacht met het poetsen van uw heilige koe! Want er komt een windje aan uit de Sahara en daar kan wel eens wat zand tussen zitten.’ Wat een ellende. En verdraaid. Er kwam inderdaad een oranje gloed over huis en haard. Met als gevolg na afloop een gigantische file bij de wasstraat. Ja, dan denken ze dat ze het in Oekraïne moeilijk hebben, maar vlak onze ellende ook niet uit, hoor. En nu is de auto dan wel schoon, maar die zonnepanelen zijn voorlopig nog steeds gezandstraald. Een bui regen is meer dan welkom. Schokkend was ook dat de alarmbellen afgingen tijdens de laatste storm. Alle mobiele telefoons spuwden een indringend NL-alert uit: ‘Bel niet naar 112. Want dat nummer wordt platgebeld over omgewaaide bomen en loszittende dakpannen.’ Het is me wat.

Oudeschild heeft er weer een toeristische attractie van jewelste bij in de vorm van een ‘floatel’, een drijvend hotel voor 220 vluchtelingen uit Oekraïne. Wie niet in de gelegenheid is te komen kijken naar dit schip, even een vergelijking. Het heeft Hare Majesteit en Zijne Koninklijke Hoogheid behaagd één van hun pandjes beschikbaar te stellen aan vluchtelingen. Ze kunnen onderdak bieden aan maximaal dertig personen. Dat doen ze op kasteel Het Oude Loo bij Apeldoorn. Dus dertig mensen in een Koninklijk slot en zeven keer zoveel vluchtelingen op een boot in de haven van Skil. Kan je nagaan hoe groot dat schip is!

Maar goed, alle beetjes helpen. Het gaat om het gebaar, nietwaar? En nu maar hopen dat de vluchtelingen vertrokken zijn als de grote vuurwerkshow in de haven wordt gehouden. Dat kunnen we die mensen niet aandoen. Maar om de overgang van hartverscheurend geweld naar oorverdovende stilte niet te groot te maken, wordt tot 8 april in het luchtruim boven de Noordzee geoefend door dertig straaljagers van de NAVO. 

Tot slot nog even terug naar die mijnheer van Ajax. Manlief wilde wel eens kijken wat een foto van jeweetwel teweeg zou brengen bij Annie. Via zijn smartphone (hij wel) stuurde hij berichtjes vergezeld van pictures. Ik lag werkelijk in een deuk toen ik ze zag. Dat is geen dickpick. Nee, het is pure slapstick!