Henk Slikker probeert alvast even uit of de kano lekker zit
Henk Slikker probeert alvast even uit of de kano lekker zit Foto:

Officiële opening kanoroute door sloten Waalenburg

Nu de werkzaamheden bij natuurgebied Waalenburg zijn afgerond en Natuurcentrum De Marel aan de Nieuwlanderweg ook zijn plek gevonden heeft, staat niets meer in de weg om in het gebied leuke excursies en activiteiten te organiseren. Naast de excursie ‘Weidevogels en bloeiende orchideeën’, die vanaf donderdag 7 april wordt gegeven, wordt in de komende maand ook een korte kanoroute geopend, een samenwerking tussen het natuurcentrum en Texel Excursies.

De eigenaren van Texel Excursies, het nieuwe bedrijf van Leonie Hoever en Henk Slikker uit Den Burg, hebben beiden vorig jaar in De Marel gewerkt en zijn tijdens dat dienstverband op het idee gekomen voor de kanoroute.

Minimale verstoring

Het idee werd destijds besproken met Natuurmonumenten en Marc Plomp, die De Marel exploiteert, maar de coronapandemie gooide op dat moment roet in het eten. Tijdens het uitwisselen van ideeën tussen de drie partijen kwam het idee van de kanoroute weer ter tafel en iedereen was weer enthousiast. Omdat kano’s stille, niet gemotoriseerde vaartuigen zijn, is de verstoring voor de weidevogels minimaal.

Weidevogels van dichtbij

De kanoroute start bij de inrit naar Natuurcentrum De Marel aan de Nieuwlanderweg en loopt grotendeels om Waalenburg heen. Maar de tocht biedt geregeld ook een kijkje wat dieper in het gebied op plekken waar je anders niet komt. Een mooie manier om weidevogels van heel dichtbij te bekijken.

Openingshandeling

De kanoverhuur bij Natuurcentrum De Marel, waarbij een routekaartje wordt meegegeven, volgt later in april, maar vrijdag wordt de kanoroute alvast officieel geopend door een bekende Texelse natuurliefhebber. Belangstellenden zijn welkom vanaf 10.30 uur en worden in natuurcentrum De Marel ontvangen met een kopje koffie met wat lekkers. Om 11.00 uur vindt de officiële opening plaats door Marc Plomp van Natuurcentrum De Marel. Het loont zeker de moeite hierbij aanwezig te zijn: twee bezoekers worden vrijdag uitgeloot om als eerste de kanoroute te varen.