Afbeelding

Meierblissen mogen na twee jaar weer branden

Algemeen

De Meierblis is een Texelse traditie, die sinds 2015 de status van immaterieel cultureel erfgoed heeft. Traditiegetrouw wordt met dit vreugdevuur in alle dorpen van het eiland de komst van de lente en het licht gevierd, aan de vooravond van de meimaand.

Op zaterdag 30 april gaan na twee jaar de Meierblissen weer aan, zo maakte het gemeentebestuur vorige week bekend. Vanaf 15 april mogen de gemeenschappelijke en particuliere Meierblissen worden opgebouwd. Burgemeester Michiel Uitdehaag is er verheugd over. “Ik ben er heel blij om, dat we, na twee jaar corona, dit mooie volksfeest eindelijk weer met elkaar kunnen vieren. Ik hoop dat we hiermee het startsignaal kunnen gegeven van een fantastisch evenementenseizoen.”

De traditie in ere houden

De percelen van de gemeenschappelijke Meierblissen zijn privé-eigendom, beschikbaar gesteld ten behoeve van het volksfeest. Het is van belang dat deze terreinen schoon worden gehouden. Er hoort een drankje bij, maar er mag geen glas worden gebruikt en het afval dient te worden meegenomen naar huis. Wie een particuliere Meierblis wil organiseren, kan tot vrijdag 22 juli een meldingsformulier met de voorschriften afhalen in het gemeentehuis of downloaden op www.texel.nl/meierblis.