De aan Texel uitgeleende Starfighter
De aan Texel uitgeleende Starfighter

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Uit het archief: Straaljagers op Texel

Algemeen

Ze hebben op het vliegveld nog nooit een landing gemaakt, maar toch hebben er straaljagers gestaan… Ze kwamen niet vliegend, maar per oplegger! In het archief hebben we veel foto’s van een van deze toestellen, die bij de meeste Texelaars wel bekend zal zijn: een Starfighter F-104G van de Koninklijke Luchtmacht. Dit toestel heeft ongeveer eenentwintig jaar op het vliegveld gestaan, waarvan circa zes jaar bij de ingang.

De Starfighter had als registratienummer D-8266, kwam op 9 september 1964 ‘in dienst’ en ging op 9 november 1984 ‘uit dienst’. Het toestel werd door het ministerie van Defensie in april 1989 aan Texel Airport uitgeleend, waar het tot 16 november 2004 op het vliegveld was te zien. Daarna werd de D-8266 verplaatst naar de ingang van het vliegveldterrein, waar het tot in 2010 fungeerde als ‘poortwachter’.

Sovjetontwerp

De D-8266 was niet de enige straaljager die de Texelse grasmat onder de wielen heeft gehad. In 1992 kreeg hij gezelschap van een toestel van Sovjetontwerp, een Mikoyan-Gurevich 17 of kortweg MiG-17. Het toestel was in Polen gebouwd, raakte op den duur verouderd, werd afgestoten en opgevolgd door de MiG-19. Een autohandelaar in Duiven kocht een paar van die oude MiG’ s met het idee ze later weer te verkopen. Een ervan werd tijdelijk op het vliegveld ‘geparkeerd’, omdat de Texelse luchthavendirectie het wel aardig leek de Mig samen met de Starfighter op één locatie bij elkaar te hebben.

Kunstobject

Behalve de Starfighter op Texel waren er in Nederland wel meer die in bruikleen waren afgestaan door het ministerie van Defensie. Een ‘bekende Starfighter’ was bijvoorbeeld het toestel dat bij kunstenares Marte Röling als kunstobject in de tuin stond!

Teruggehaald

In een periode van bezuinigingen besloot Defensie dat alle uitgeleende Starfighters in Nederland teruggehaald moesten worden. Het beheer zou teveel mankracht en tijd, en dus geld, kosten. De toestellen werden opgehaald door de bergingsdienst van de KLu (Koninklijke Luchtmacht) en ook de Starfighter op Texel ontkwam niet aan de ‘ontmanteling’. Op 22 september 2010 was het zover. Er kwam een grote oplegger van de KLu naar het eiland die overigens de verkeerde route naar het vliegveld had gekozen en zich, vanwege zijn lengte, nog bijna vast reed in De Koog…

Uiteindelijk werd het vliegveld ‘gevonden’ en na een half dagje sleutelen kon de Starfighter worden opgeladen om vervoerd te worden naar Soesterberg.

Tekst en foto: Jan Nieuwenhuis, Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel