Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Starterslening Jelleboog niet te doen voor gemeente

Algemeen

Starters op de woningmarkt, die een Jelleboog-appartement aan de Kantoorstraat kopen, komen niet in aanmerking voor een starterslening. Het is de fracties van GroenLinks en D66 in de gemeenteraad een doorn in het oog, maar het gemeentebestuur zegt er niets aan te kunnen doen.

De woningen worden aangeboden zonder nieuwbouwgarantie van BouwGarant. Daardoor vallen ze niet onder het reglement van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). De projectontwikkelaar kan er niet toe worden verplicht, zo’n waarborgcertificaat af te geven. Het is geen gemeentegrond en via een omgevingsvergunning is het niet te regelen, werd de beide fracties medegedeeld. Maar daarmee namen ze geen genoegen. GroenLinks en D66 zouden graag zien dat de gemeente, als verstrekker van startersleningen, de regels aanpast. Dan zou de gemeente voor de aanvragen van een starterslening een eigen beoordelingssysteem moeten opzetten en daarvoor is de organisatie van Texel te klein, zo hebben de twee fracties eerder deze week te horen gekregen.

Op het terrein van de vroegere discotheek J’elleboog aan de Kantoorstraat wordt momenteel gewerkt aan een complex van winkels op de begane grond en veertien appartement daarboven. Van die appartementen gingen er tien in de verkoop. Alle zijn aan Texelaars verkocht.