Registratie toeristische verhuur woningen begint

Texelse huizenbezitters, die hun woning geheel of gedeeltelijk verhuren aan vakantiegangers, moeten vanaf 1 april een registratienummer aanvragen. Binnenkort ontvangen alle inwoners van Texel hierover een brief van de gemeente. Het nummer kan gratis worden aangevraagd en wordt eenmalig verstrekt. Verhuurders hebben tot 1 oktober de tijd om het te regelen. Daarna begint de handhaving.

Op Texel is een tekort aan betaalbare woningen. Het is daarom niet toegestaan een huis in zijn geheel toeristisch te verhuren, tenzij het als tweede woning in het bestemmingsplan staat. Wel mag eenieder onder voorwaarden logies met ontbijt aanbieden. Bed & Breakfast hoort bij het eiland, aldus de gemeente. Ze wijst echter ook op de overlast die het kan geven en een ander nadeel is dat woningen voor lange tijd aan de woningmarkt worden onttrokken.

Wettelijke basis

De verhuurder ontvangt een registratienummer dat in alle correspondentie dient te worden vermeld. Zonder registratienummer mag er niet meer verhuurd worden. Deze maatregel gaat in per 1 april 2022 en is gebaseerd op de Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte.