Windfoiler en Hobie 16 passeren de vuurtoren in 2019 (Foto: Laurens Morel)
Windfoiler en Hobie 16 passeren de vuurtoren in 2019 (Foto: Laurens Morel) Foto:

Nieuw in de Ronde om Texel: vakken op het strand

De Ronde om Texel wordt dit jaar voor de 43e keer gehouden; op zaterdag 18 juni. Voor het eerst wordt er dan gewerkt met vakken van 25 boten per stuk. Vak 1 geeft de beste positie ten opzichte van de start- en finishlijn. Zo worden de deelnemers die tijdig inschrijven beloond met een goede positie op het strand.

“We hopen zo de deelnemers ertoe te motiveren zich tijdig in te schrijven”, aldus voorzitter Jan Schouwstra. “Voor ons is het belangrijk tijdig te weten hoeveel deelnemers we kunnen verwachten. Maar er zijn natuurlijk geen slechte plekken op het strand. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat alle deelnemers een mooi plekje krijgen.”

Focus op de Ronde

De organisatoren hebben ervoor gekozen de focus op de Ronde zelf te zetten, aldus Dorian van Rijsselberghe, het nieuwbakken ‘bestuurslid Sport’. “De zaterdag is het hoogtepunt. Daarom varen we bij de catamarans in de dagen voorafgaand aan de Ronde geen Texel Dutch Open meer, zoals in het verleden. Wel hebben we zoals altijd op donderdag en vrijdag voor de zeilende deelnemers een mooie tocht op het programma staan. Voor de windsurfers is het iets anders. Zij kunnen op donderdag en vrijdag net als in 2019 wedstrijden varen voor de kant bij Paal 17. Maar ook daar is de zaterdag het absolute hoogtepunt.”

Inschrijving

De inschrijving werd op 15 maart geopend. Zowel zeilers als windsurfers kunnen zich aanmelden op www.roundtexel.com. Voor het eerst stonden voor de opening van de inschrijving al teams op de startlijst. Dat is een gevolg van de coronamaatregelen, vertelt Schouwstra. "Iedereen weet waardoor we twee keer geen Ronde hebben kunnen varen. Vorig jaar hoopten we alweer dat het mocht, maar helaas pakte dat anders uit. Wel waren er al teams die vooruit hadden betaald voor 2020. Daarom beginnen we dit jaar de inschrijvingen met 72 teams op de lijst. Dat die teams hun geld niet hebben teruggevraagd en rustig twee jaar hebben gewacht, vind ik bijzonder mooi.”