Weer de meeste stemmen maar zetel verlies voor TB

Texels Belang heeft de gemeenteraadsverkiezing gewonnen. Het kreeg althans van alle partijen de meeste stemmen. Wel heeft Texels Belang, met de nieuwe lijstaanvoerder Mariët van der Werf, een zetel ingeleverd. De partij haalde er in 2018 vier, maar verloor er tussentijds één, doordat Véronne Koot zich losmaakte en even daarna aansloot bij de tweehoofdige CDA-fractie.

Nu kwam Texels Belang niet opnieuw uit op vier zetels, maar op drie. Zoveel kregen de PvdA pro Texel en GroenLinks er ook, zij het met wat minder stemmen, maar zij hadden er twee en houden een beter gevoel over aan deze verkiezing. De VVD moet één zetel inleveren en komt uit op twee en daarop is ook het CDA weer uitgekomen, ondanks de tussentijdse uitbreiding met Koot. De nieuwe partij van oud-wethouder Edo Kooiman, Hart voor Texel, komt met één zetel in de raad. D66 behoudt haar ene zetel.

Coalitiebesprekingen

Het initiatief voor de coalitievorming zal liggen bij Texels Belang, als partij met het grootste aantal stemmen. Dat Kooiman door toedoen van zijn toenmalige partij Texels Belang, in samenwerking met de oppositie, aan de kant werd gezet, zullen coalitiepartners VVD en PvdA niet zijn vergeten. Saillant is dat GroenLinks in 2018 begon als coalitiepartij, maar die status opgaf door een verschil van inzicht op het gebied van duurzame energiewinning. Komen windenergie en zonneparken terug op de kaart? Worden werkelijk grenzen gesteld aan het toerisme en worden die ook gehandhaafd? Vragen genoeg.