Maandag informatieavond over opvang Oekraïners

In dorpshuis 't Skiltje te Oudeschild wordt maandag een informatieavond gehouden over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De inloop is vanaf 20.00 uur; om 20.30 uur begint de uitleg. Burgemeester Michiel Uitdehaag en een medewerker van Vluchtelingenwerk vertellen wat de opvang inhoudt en hoe deze op Texel wordt georganiseerd.

De bijeenkomst is bedoeld om inwoners te informeren en hun gelegenheid te geven tot het stellen van vragen over de opvang van vluchtelingen op Texel. Woensdag is in de haven van Oudeschild een boot aangekomen, bedoeld voor de opvang van 220 Oekraïense vluchtelingen. Er zijn nog geen vluchtelingen aan boord. De eerste worden volgende week verwacht. De boot, een zogenoemd ‘floatel’ of drijvend hotel, beschikt over 110 tweepersoonskamers, sanitaire voorzieningen en een keuken. Er is ook een spreekruimte voor een huisarts en Vluchtelingenwerk.

Opvang op De Driehoek

Vorige week zijn al drie Oekraïense gezinnen op Texel gearriveerd. Zij zijn ondergebracht op vakantiepark De Driehoek. Europarcs heeft de bungalows beschikbaar gesteld. Er zijn nog meer bungalows op het eiland gereserveerd, voor het geval daar behoefte aan mocht zijn.

Veilig en prettig onderkomen

Er zijn door de gemeente en andere betrokkenen veel werk verzet om de Oekraïners een veilig en prettig onderkomen te bieden. Zo is voor de eerste dagen dat zij op Texel zijn een programma opgesteld om hen te begeleiden en te voorzien van informatie en de eerste levensbehoeften. Er is aandacht voor welzijn, vrijetijdsbesteding en diverse praktische zaken. Ook is er contact met de Texelse scholen, zodat de kinderen en jongeren uit het door oorlogsgeweld getroffen land in verschillende leeftijdsgroepen passend onderwijs kunnen krijgen. Vluchtelingenwerk Texel coördineert de hulp van vrijwilligers. Zodra duidelijk is waar precies behoefte aan is, brengen zij dit onder de aandacht.

Voor wie meer informatie wil, dient de website www.texel.nl/oekraine. Daar staan al antwoorden op veel gestelde vragen. Wie nog andere vragen heeft, kan deze stellen per E: vluchtelingen@texel.nl.