Afbeelding
Foto: ECOMARE

Grote vogels op de vijver

In de Vogelopvang vangen we vogels op die we na herstel weer loslaten. Daarnaast hebben we een groep zeevogels in permanente opvang omdat ze niet terug kunnen naar het wild. Deze dieren hebben een mooie grote volière, een grasveldje en een zoutwatervijver tot hun beschikking. De groep bestaat uit zes jan-van-genten en een aalscholver. Af en toe komen er tijdelijke gasten bij. Momenteel zijn er drie grote vogels extra in de groep geplaatst.

Eind februari kregen wij een verzwakte grote aalscholver binnen. Net als bij de grote bonte specht en de grote karekiet is het woord ‘grote’ onderdeel van zijn naam. Hij is een stuk groter dan de gewone aalscholver. Het is een bijzondere gast, want de soort is heel zeldzaam in Nederland. De vogel is inmiddels redelijk hersteld en mag nu op de vogelvijver beter worden. We verwachten hem over een tijdje weer vrij te kunnen laten.

Oogprobleem

Vrijlaten zal niet gaan met de jan-van-gent die we er sinds kort bij hebben gekregen. Deze grote zeevogel heeft een oogprobleem en dat maakt een leven in het wild onmogelijk. Jan-van-genten duiken namelijk van de hoogte als een torpedo het water in om vis te vangen. Ze moeten daarbij exact de diepte inschatten waar de vis zich bevindt. Daarvoor zijn twee goed functionerende ogen essentieel. We zullen voor deze jan-van-gent een aanvraag indienen bij de overheid om hem aan onze vaste groep te mogen toevoegen.

De grootste meeuw

De derde grote vogel die – in elk geval voorlopig - in onze groep woont, is een grote mantelmeeuw. Ook bij deze soort is ‘grote’ onderdeel van de naam. Niet voor niks, want hij is echt groot! De grote mantelmeeuw is zelfs de grootste meeuwensoort die er bestaat. Deze liep met een vleugelprobleem op De Hors. De vinder heeft er achteraan moeten rennen om hem te pakken te krijgen, want er mankeert hem niks aan zijn poten. Maar vliegen kan hij niet meer. Hij heeft een stijve vleugel die niet meer goedkomt. Ook deze vogel zullen we dus waarschijnlijk in onze groep houden.

Dubbelfunctie

Deze vaste groep geeft onze bezoekers de kans imposante zeevogels eens van dichtbij te bekijken. Maar ze doen meer. Ze zijn ook ‘gastheren' voor soortgenoten en verwante soorten die in de opvang belanden en een wat langere hersteltijd nodig hebben. Door ze in de groep te huisvesten, voelen de opvangvogels zich beter en hebben ze minder stress. Dit komt hun herstel ten goede. Een belangrijke functie dus!

De vaste groep zeevogels van Ecomare