Afbeelding
Foto: Pepijn Dros

DDK Straatwerk

Al meer dan 25 jaar werkt Dolf de Kroon als stratenmaker. Veertien jaar geleden startte hij met zijn eigen bedrijf DDK Straatwerk en daar heeft hij na al die jaren nooit een seconde spijt van gehad. Wat Dolf het allerleukste aan zijn werk vindt? “Als ons werk erop zit, zijn klanten altijd blij en enthousiast omdat hun tuin of terras zo enorm is opgeknapt. Dat is toch mooi?”

Al sinds zijn achttiende werkt Dolf als stratenmaker. De eerste elf jaar werkte hij in loondienst bij een bedrijf dat actief was door heel de Kop van Noord-Holland. “Hier heb ik het vak geleerd en heb ik jarenlang met plezier gewerkt. Een van mijn collega’s daar was de zoon van de baas en ook nog eens een goede vriend van me. Toen hij het bedrijf van zijn vader overnam, zag ik het niet zo zitten om onder hem te gaan werken en ben ik in 2008 voor mezelf begonnen.”


Mond-tot-mondreclame

In de eerste periode na de oprichting van DDK Straatwerk wordt Dolf vooral door andere bedrijven ingehuurd als onderaannemer. “Zo is het balletje gaan rollen. Mensen zien dat je op allerlei plekken op Texel aan het werk bent of ze zien je bus staan. Op een gegeven moment werd ik steeds vaker rechtstreeks door klanten gebeld voor klussen en voor ik het wist zat mijn hele agenda vol met opdrachten. In de jaren daarop zijn de zaken eigenlijk alleen maar beter gegaan. Mensen leren je kennen en weten dat je goed werk levert en dan doet de mond-tot-mondreclame de rest.”


Voordeel van onze elektrische shovel is dat hij veel stiller is

Zeg niet snel ‘nee’

In de loop der jaren heeft DDK Straatwerk een grote klantenkring opgebouwd die voor het overgrote deel bestaat uit particulieren en bedrijven. “Voor alles wat met stenen te maken heeft, kun je bij ons terecht: van een tuin van één vierkante meter tot een parkeerterrein van duizenden vierkante meters. Daarnaast doen we andere werkzaamheden, die vaak in het verlengde van het straatwerk liggen. Denk bijvoorbeeld aan riool- en grondwerkzaamheden, tuinaanleg of het plaatsen van een schutting of veranda. Verder verkopen en leveren wij allerlei soorten stenen, tegels, schuttinghout en alles wat verder nodig is voor een mooi terras of tuin. Ik merk gewoon dat mensen het prettig vinden als je het totale plaatje kunt leveren. We zeggen niet gauw ‘nee’. Alleen als het écht niet in ons straatje past omdat het bijvoorbeeld heel specialistisch werk is, dan verwijs ik mensen door.”


Aan de slag als stratenmaker?

Sinds drie jaar heeft Dolf één vaste medewerker in dienst. Daarnaast werkt hij samen met een aantal vaste zzp’ers. “Ik ben vrijwel elke werkdag aan de gang met vier of vijf mensen. Ik vind het prettig om zo veel mogelijk met een vaste groep jongens te werken omdat ik dan precies weet wat ik aan ze heb. Ik zou op zich nog wel iemand erbij willen hebben. Ervaring is mooi, maar ook jongens die net van school komen en het wel zien zitten om hun brood te verdienen als stratenmaker mogen mij altijd bellen. Het is écht een mooi vak en ik wil het je graag leren.”


Mechanische ondersteuning

Als het over zware beroepen gaat, wordt al snel het voorbeeld van de stratenmaker met de versleten rug erbij gehaald.  Maar volgens Dolf is het werk vandaag de dag lang niet zo zwaar meer. ”Natuurlijk is het hard werken, maar we hebben steeds meer mechanische ondersteuning. We hebben allemaal hulpmiddelen om zo min mogelijk te hoeven sjouwen. We hebben een kleine kraan en shovels die ons een hoop zwaar werk uit handen nemen. Ook werken we veel met hydraulische klemmen waarmee we hele blokken stenen in één keer kunnen neerleggen. Uiteraard komt er nog wel handwerk bij kijken, maar wel een stuk minder dan voorheen.”


Klaar voor de toekomst

Het gaat goed met DDK Straatwerk en daar is Dolf trots op. Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en heeft ook duidelijk ideeën over de kant die hij met zijn bedrijf op wil. “We zijn druk bezig om over te stappen op elektrische machines en apparaten. Een paar weken terug hebben we bijvoorbeeld een elektrische shovel aangeschaft waar ik erg tevreden over ben. Verder werken we al een tijdje met een elektrische motorslijper en binnenkort gaan we met z’n allen naar een infra-beurs, onder andere om een elektrische trilplaat te bekijken.”


Schoner en minder lawaaiig

Al die elektrische apparatuur is in de afgelopen jaren steeds beter en krachtiger geworden.  “Het is niet alleen een stuk duurzamer, maar ze maken ook nog eens veel minder lawaai. Dat is prettig voor onszelf, maar vooral voor de mensen die wonen of op vakantie zijn op de plekken waar wij werken. Op vakantieparken zijn veel vakantiehuisje tegenwoordig vrijwel het hele jaar door verhuurd. Als je dan een hoop geld uitgeeft voor zo’n huisje, wil je niet te veel in de herrie zitten van de stratenmaker die verderop bezig is. Dat begrijp ik natuurlijk wel. Maar goed, de mensen willen er ook knap bij zitten dus het werk moet wél gebeuren. Daarom zetten wij nu in op meer elektrische machines. En het wérkt prima. Met onze elektrische shovel kunnen we bijvoorbeeld vroeger beginnen omdat je ‘m amper hoort. En als ik eraf stap, slaat ‘ie gelijk af. Een heel verschil met een shovel op diesel die dan stationair blijft draaien en staat te pruttelen en te stinken.”


Tekst en foto: Pepijn Dros