Afbeelding
Foto:

Oefening boven Noordzee

Van maandag 28 maart tot en met vrijdag 8 april wordt het druk in het luchtruim boven de Noordzee. Onder de naam Frisian Flag vindt dan een grote internationale jachtvliegoefening plaats, waar ook NAVO-oefenterrein de Vliehors range en maritiem vliegveld (MVVK) De Kooy in Den Helder onderdeel van uitmaken. 

Naast Nederland doen er nog zes NAVO-bondgenoten mee aan de oefening; Frankrijk, Verenigde Staten, Canada. Groot-Brittannië, Italië en Duitsland. Twee weken lang zullen er complexe missies in internationaal verband worden geoefend. Tweemaal per dag kiezen ongeveer 30 toestellen het luchtruim voor een trainingsmissie. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met vrijdag plaats tussen 08.00 en 17.00 uur. ’s Avonds en in het weekend wordt in principe niet gevlogen. De Koninklijke Luchtmacht zet tijdens deze oefening onder meer F-16's en F-35's in. 

De oefening wordt gecoördineerd vanuit vliegbasis Leeuwarden. Deze basis ligt middenin het grootste oefengebied van West-Europa, waarvan het merendeel zich boven de Noordzee bevindt. Door middel van oefeningen als Frisian Flag worden vliegers voorbereid op dreigende situaties waarbij in internationaal verband wordt opgetreden, nu en in de toekomst. De oorlog in Oekraïne maakt eens te meer duidelijk dat de NAVO-lidstaten ten alle tijden inzetgereed moeten zijn voor elke opdracht.