Realiteit


'Drie maal drie is negen. Ieder zingt zijn eigen lied. Drie maal drie is negen. En ieder zingt zijn lied.' De uitslag van de gemeenteraadsverkiezing is bekend. Drie partijen scoren elk drie stoeltjes. Twee partijen twee. En tot slot twee 'lone wolves'. Lekker overzichtelijk. Als de drie grootste partijen het op een akkoordje gooien, zijn we eruit. Maar ja. Het liedje eindigt met het feit dat één partij met z'n gatje in het water valt…

Hoe dan ook. Texel kleurt rood! Het eiland schuift behoorlijk op naar links. De tijd van funvoertuigen, Segways, quads, buggy’s, solexen, tuktuks, is voorbij. We gaan weer fietsen. Zonder versnelling. Zonder geïntegreerde accu in de achterdrager. Bungalowparken worden opvangcentra voor vluchtelingen. All inclusive wordt rent-a-tent. Het transferium in Den Helder staat eraan te komen. Na Vlieland en Schiermonnikoog wordt Texel het derde autoluwe eiland. We laten niet alleen ons vlees, maar ook de auto staan.

Poetin kan Texels rug op met zijn gas. Wij wekken stroom op met uien, biomassa, zonne-energie, wind en getijdenstroom. Houtjes zijn niet om te verbranden, maar om op te bijten. En om jassen van te maken met touwtjes. De stedenband met Samsø krijgt handen en voeten! Dat Deense eiland is de grootste CO2-neutrale woongemeenschap op aarde. Ook Texel kan ernaar streven zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen. We hebben alles. Power to the people! 

Wakker worden, Annie! Ontwaak uit je droom. Want er staat een nachtmerrie in de gang. Texel krijgt er weer een nieuwtje bij. En dat heet: Augmented Reality. In goed Nederlands betekent dat: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.’ Het gaat er om dat de toerist gevraagd wordt tijdens zijn wandeling langs het strand zijn smartphone mee te nemen. Aangekomen bij de vloedlijn installeert hij dan een Appie op het enige wat smart aan hem is, namelijk zijn telefoon. En dan gebeurt het…. Annie ziet de golven, de branding, een schip aan de horizon. Maar de toerist ziet ook nog eens een zeehondje. En dat zwaait naar hem. Echt waar. En dus zwaait hij terug. Zie je het voor je? Dus als u iemand langs de kustlijn ziet zwaaien: beschouw hem als een spookrijder. Haal niet in. Blijf rechts lopen. En waarschuw andere argeloze wandelaars voor de duurzame toerist.

De totale kosten van het project bedragen € 124.500, - Maar dan heb je ook wat. En waarom het er komt? Texel wil het toerisme verduurzamen, omdat anders de leefbaarheid op het eiland onder druk komt te staan. Dat betekent dat gemikt wordt op badgasten die in het bezit zijn van een smartphone. Met een Appie. Lekker duurzaam. 

Wat nou Appie? Malle Eppie zal je bedoelen. Dat is pas reality.