Elisabeth,

Al eens eerder heb ik hier gezegd: ‘Cijfers liegen niet, maar ze vertellen je ook niet alles’. Het was mijn afkeer van het Excel-management, dat toen opspeelde. Het verschijnsel dat hoogopgeleiden direct verantwoordelijke posities krijgen in bedrijven, zonder verstand te hebben van het vak dat op de werkvloer wordt uitgeoefend, doordat ze daar nooit zijn geweest. Rampzalig.

Cijfers liegen niet, maar ze vertellen je ook niet alles. Het is mijn eigen tegelspreuk geworden. Op de redactie ontstond vorige week een leuke discussie over winnen en verliezen en toen moest ik eraan denken. Onze collega’s van de Texelse Courant waren druk bezig met het duiden van het stemgedrag op jouw eiland. Texels Belang is de partij met de meeste stemmen, dus mag je zeggen dat zij de gemeenteraadsverkiezing heeft gewonnen. Maar dan beginnen supporters van andere partijen de vonken uit het toetsenbord te slaan.

Hoe kun je zeggen dat een partij heeft gewonnen, als ze een zetel moet inleveren? Dat was namelijk ook het geval met TB. Nee, de PvdA en GroenLinks, dat waren de winnaars. En vooruit, nieuwkomer Hart voor Texel ook, al had Edo Kooiman vast op meer gehoopt dan de ene zetel die zijn partij werd gegund. Er komt nog bij dat Texels Belang, GroenLinks en de PvdA, alle drie met drie zetels, in de raad even groot zijn geworden. Je kunt dus verschillende opvattingen hebben over winnen en verliezen. En met cijfers kun je selectief omgaan.

Eind vorig jaar schreef ik je dat ik me verkiesbaar had gesteld voor de raad van Hollands Kroon, waarin Wieringen tien jaar geleden is opgegaan. Toen ik op mijn eiland, later in Anna Paulowna verslag deed van de raadsvergaderingen, wilde ik me niet aan een partij binden, als ik al zou hebben geweten welke dat had moeten zijn. Nu werk ik in een andere gemeente. De partij doet er in dit verhaal niet toe. Wie het echt wil weten, zoekt het maar op, maar ik vind het niet netjes op deze plek met redenen te omkleden waarom ik voor een bepaalde partij heb gekozen. Evenmin mag mijn politieke voorkeur, die nogal eens is veranderd in de afgelopen jaren, mijn werk in de weg staan. Maar hier op Texel ‘doe’ ik geen politiek, dus kan het geen kwaad thuis een beetje politiek actief te zijn. Hoe ik op Texel zou hebben gestemd? Geen idee.

Hoe liegen onze cijfers niet? Net als vier jaar geleden. Opnieuw twee zetels. Ik ben niet gekozen, want ik stond op 4. Niet erg. Met plezier ga ik de steunfractie in. Hoe we met de cijfers omgaan? Mwah. Zullen we het een gelijkspelletje noemen?

Groet, Henk