De Protestantse Gemeente kan eindelijk het resultaat van de verbouwing laten zien (Foto: Henk Cornelissen)
De Protestantse Gemeente kan eindelijk het resultaat van de verbouwing laten zien (Foto: Henk Cornelissen) Foto:

Kennismaking met verbouwde Burghtkerk en Schakel

Het zou al gebeurd zijn in december, ware het niet dat een nieuwe variant van het coronavirus de kop had opgestoken en bijna alles weer op slot ging. Maar op zaterdag 2 april gebeurt het dan toch. Van 13.30 tot 16.00 uur kan iedereen het resultaat van de verbouwingen van De Burght en De Schakel komen bewonderen. Ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het christendom op Texel.

Na de fusie tussen de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente tot Protestantse Gemeente Den Burg was het de vraag hoe met de gebouwen moest worden omgegaan. De Poort aan de Elemert had voor de kerkfunctie het voordeel dat alle gebouwen aaneengesloten zijn. Maar het beleidsplan van de kerkgemeente geeft aan dat ze ook naar buiten toe van betekenis wil zijn.

Mogelijkheden en onmogelijkheden

Er werden vier bijeenkomsten georganiseerd om tot een keuze te komen. Vertegenwoordigers van gemeenten elders in het land vertelden wat voor oplossingen zij voor dit vraagstuk hadden gevonden. Ook werden interviews gemaakt met dorpsbewoners van buiten en binnen de kerkgemeenschap. Deze inbreng leidde tot het plan dat nu is uitgevoerd. De Burght is voorzien van een koffiekeuken en een goede toiletgroep, zodat bezoekers van concerten en lezingen beter kunnen worden ontvangen. Daarnaast is De Schakel verbouwd zodat deze beter geschikt is voor andere kerkelijke activiteiten, cursussen en bijeenkomsten.

Het christendom op Texel

In De Burght is een tentoonstelling ingericht over de ontwikkeling van het christendom op Texel, de plek van de kerkgemeenschap in de Texelse samenleving en over het gebouw. Ook is er een audioroute gemaakt voor wie het gebouw beter te leren kennen. Hiermee is de recreatieve functie van dit Rijksmonument versterkt.

Dit alles is financieel mede mogelijk gemaakt door het toeristisch investeringsfonds STIFT, de gemeente, Stichting Samen Een Texel, het Texelfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Dinamofonds, de Gravin van Bylandt-stichting en de dorpscommissie. Daarnaast is er veel werk verzet door bedrijven en vrijwilligers van de kerkgemeente.