Texel wil 250 Oekraïense vluchtelingen opvangen

Door de Russische inval in Oekraïne is een grote stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Waarschijnlijk zullen er ook veel mensen naar Nederland komen. Vorige week deed burgemeester Michiel Uitdehaag daarom een oproep aan Texelaars die een ruimte of accommodatie beschikbaar hebben voor Oekraïense vluchtelingen. Dit heeft al meer dan 35 reacties van particulieren opgeleverd.

Hartverwarmend, vindt burgemeester Uitdehaag. “Op zo’n moment zie je waar we als klein eiland groot in zijn. Als er iets geregeld moet worden voor mensen in nood, ontstaan op Texel gelijk actie en samenwerking. Dat vind ik prachtig en maakt me trots.”

Eerste opvang in grote opvanglocaties

Naast de particuliere initiatieven heeft de gemeente ook twee partijen gevonden die grotere groepen vluchtelingen kunnen huisvesten. Een Texels vakantiepark heeft tien bungalows beschikbaar gesteld, in elk waarvan voor vier personen plaats is. Een rederij heeft gezorgd voor een schip met 110 tweepersoonskamers. De gemeente kiest ervoor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in eerste instantie te organiseren in deze grotere, niet-particuliere locaties. Door centraal een grote groep op te vangen, kunnen de hulpverlening en de ondersteuning beter worden gecoördineerd, aldus de burgemeester. “We zijn heel blij met de aanbiedingen van particulieren. Dit aanbod houden we in gedachten en zullen we hoogstwaarschijnlijk in de toekomst nog hard nodig hebben”, denkt hij. De gemeente kijkt ook naar meer permanente oplossingen, zoals leegstaande schoolgebouwen. De gemeente zal met partijen als Vluchtelingenwerk en Texels Welzijn alles in het werk stellen om de vluchtelingen hartelijk te ontvangen. Daarbij wordt ook gedacht aan voorzieningen voor de langere termijn zoals zorg, activiteiten, onderwijs en welzijn.

Vragen en antwoorden

Voor wie vragen heeft over de oorlog in Oekraïne of de opvang van vluchtelingen uit het geteisterde land, dan wel hulp wil aanbieden, staat op de website www.texel.nl/oekraine een lijst met veel gestelde vragen en de daarbij behorende antwoorden. Wie nog andere vragen heeft kan deze stellen per E: vluchtelingen@texel.nl.