Harry de Graaf te midden van de Papoea's in Nieuw Guinea
Harry de Graaf te midden van de Papoea's in Nieuw Guinea Foto:

Lezing Harry de Graaf over Papoea's in Nieuw-Guinea

Harry de Graaf houdt op vrijdag 25 maart voor de Historische Vereniging Texel een lezing over de Papoea’s van Nieuw-Guinea. Het is een verhaal met veel foto’s over de bewoners, hun land en hun leven. De bijeenkomst is om 20.00 uur in de Buureton, Beatrixlaan 43 in Den Burg. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Harry de Graaf bezocht het afgelegen en nauwelijks ontwikkelde gebied tientallen keren in verband met zijn project ‘Help een Papoea naar school’. Veel van de foto’s die hij daarbij maakte toont hij tijdens de lezing op groot doek.

Soevereiniteitsoverdracht

Van de soevereiniteitsoverdracht in 1949 van Nederlands-Indië aan Indonesië werd Nieuw-Guinea om diverse redenen uitgezonderd. De status ervan zou later worden bepaald. Nederland wilde het gebied tot een zelfstandige staat maken, waarin de Papoeabevolking enthousiast meeging. Indonesië eiste het gebied echter alsnog op en zette zijn eisen kracht bij met infiltraties vanaf zee en uit de lucht. Nederland reageerde door het zenden van troepen. Een oorlog werd op het nippertje voorkomen.

Luchtmachtsoldaat

Vooral onder druk van de Verenigde Staten droeg Nederland het gebied in 1962 alsnog over aan Indonesië, dat de voor onafhankelijkheid vechtende Papoea's fel bestreed, tot op de dag van vandaag. De Graaf maakte kennis met het land toen hij er in 1961 en 1962 als luchtmachtsoldaat verbleef. Zijn ervaringen daar en de reizen die hij daarna nog maakte, waren aanleiding tot het project ‘Help een Papoea naar school'. Het is gericht op het verlenen van studiesteun aan armlastige scholieren en studenten met inschakeling van betrouwbare tussenpersonen.