Bijkantoor


De verkiezingen zitten erop! Na weken bestookt te zijn met informatie over de zeven partijen en de 106 kandidaten, is de keus gemaakt. We hebben ons massaal vrijwillig in een hokje laten plaatsen. Maandagochtend om tien uur wordt de uitslag bekendgemaakt in de raadszaal. U kunt online meekijken via www.texel.nl/verkiezingen. Hoewel de verschillen klein zijn, zal het toch weer een verrassende uitslag worden. Eigenlijk wel vreemd hoor, nieuwe verkiezingen. Zijn de beloftes van de vorige ploeg al ingelost dan?

Het politieke steekspel gaat straks beginnen. Wie doet het met wie en waarom. En wat worden de kernpunten. Als je de diverse partijprogramma’s leest, verschillen ze niet zo veel. De boodschap is vaak: ‘Bevestig dat wat ze weten, beloof wat ze willen. De rest bespreken we later wel.’ Annie hoopt in ieder geval dat de onderhandelaars niet naar de kabinetsformatie hebben gekeken. Die duurde vorig jaar op de kop af 299 dagen! Hoe spannend het ook was, het voordeel is wel dat de dames en heren van de stemlijst eindelijk weer normaal kunnen gaan doen. De druk is van de ketel. Overigens vind ik een club van vijftien politici erg groot. Is dat een bewuste keus, of wil men voorkomen dat het een Raad van Elf wordt?

Maar hoe de nieuwe gemeenteraad er ook uit gaat zien, we moeten respect hebben voor de leden. Want het valt niet mee. Aan de ene kant krijgt de gemeente steeds meer taken toebedeeld. Neem maar de jeugdzorg, de bijstand, de energietransitie, de zorg en de sociale werkvoorziening. Ga er maar aan staan. Aan de andere kant heeft Texel steeds minder macht. Meer woningen. Een leefbare buurt. Klimaatbeleid? Allemaal luchtfietserij als het gaat om de inbreng vanuit de gemeente. Daarbij komen meerdere instanties om de hoek kijken. Texel is dan slechts een armlastig bijkantoortje van Den Haag. Waar wel vol op sien Tessels op wordt ingezet, is de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Naast bungalows, waar het eiland mee vergeven is, komt er ook een hotelschip beschikbaar. Met honderdtien tweepersoonskamers. Dat zet zoden aan de dijk.

Hoera. We mogen weer! De theaters zijn open. Volle bak, geen mondkapjes. Heerlijk. Hoog tijd voor een bezoek aan De Toegift. Bijvoorbeeld voor de Andersons, de Texelse pubquiz, Marjolein Meijers of de Dooie Sterren Parade. En er kunnen weer kaartjes worden besteld voor voorstellingen in De Kampanje, waarbij na afloop een extra boot vaart. U hoeft alleen een kaartje te kopen voor de voorstelling. Opgeven voor de afvaart is niet nodig. Wat dacht u van Plien en Bianca, Richard Groenendijk of Nick en Simon. Om maar eens wat te noemen. Van harte aanbevolen door Annie. Een verzetje op zijn tijd mag wel. Er is immers al ellende genoeg.