Enkele medewerkers van de technische dienst; rechts staat manager Pim van der Zalm, achter het stuur zit Rien Haasnoot
Enkele medewerkers van de technische dienst; rechts staat manager Pim van der Zalm, achter het stuur zit Rien Haasnoot Foto:

Landal Sluftervallei zoekt creatieve klussers

Landal Sluftervallei is een van de ruim honderd vakantieparken van Landal Green Parks. Het ligt aan de Krimweg, even buiten De Cocksdorp, aan de rand van de Eierlandse Duinen. Er zijn ruim driehonderd accommodaties in zestien soorten, variërend van luxe bungalows tot kampeerplekken. Graag verwelkomt het bedrijf nieuwe medewerkers, bijvoorbeeld bij de technische dienst, die sinds anderhalf jaar wordt geleid door Pim van der Zalm (36). “Wat voor mensen we zoeken?” herhaalt hij de vraag. “Nou, je moet van klussen houden en creatief zijn; een oplossing kunnen verzinnen als zich een technisch probleem voordoet.”

Zo’n technisch probleem kan in vele vormen de kop opsteken. “De meeste bungalows zijn zo’n dertig jaar oud en daar is wel eens wat mee”, vertelt Van der Zalm. “Je kunt van alles tegenkomen; van houtrot en een vastzittend scharnier tot een verstopping van het toilet of pannen die van een dak zijn gewaaid. Als daar wat aan gedaan moet worden, doen we dat in principe eerst zelf. Lukt dat niet, dan zoeken we een specialist. Die zijn er gelukkig genoeg op het eiland, maar het is fijn zelf iemand in huis te hebben die daar een beetje creatief in is.”

Onderhoudswerk

“Daarnaast is er het nodige onderhoudswerk. Dat kan variëren van schilderwerk tot het snoeien van overhangende takken of het opvullen van een gat in een schelpenpaadje. In het groen hebben we groot onderhoud uitbesteed, maar er zijn altijd wel wat kleine klusjes die buiten dat programma vallen. We pakken het liefst alles zelf aan, want het is prettig als een storing of een verstopping snel wordt opgelost”, legt Van der Zalm uit. En werk is er genoeg, met 336 accommodaties op 34 hectare grond. “Maandag en vrijdag zijn de wisseldagen en dan moet er veel snel kunnen worden opgelost. Dan moet je wel eens een list verzinnen. Vaak komen gasten op de laatste dag van hun verblijf met iets dat stuk is of treffen ze juist op de eerste dag iets aan dat moet worden verholpen. Je moet in zo’n geval goed met mensen kunnen omgaan en dan is het ook handig als je een beetje Duits spreekt. Het gaat erom dat de gasten een fijne vakantie hebben en dat er geen waslijst aan klachten komt.”

Fulltime en parttime

Behalve de verblijven heeft het park ook een zwembad, een restaurant, een winkel en een bowlingbaan. De technische dienst bestaat uit vijf medewerkers, een ploegleider en een afdelingshoofd. Om beurten hebben zij weekenddienst. Al met al is het leuk en uitdagend werk, vindt Van der Zalm. Fulltimers hebben de voorkeur, maar ook parttimers zijn welkom en het is niet noodzakelijk dat je op Texel woont, blijkt uit het verhaal van medewerker Rien Haasnoot (63). Hij woont in Den Helder en rijdt met een bus van het bedrijf heen-en-weer van de boot. Als hij weekenddienst heeft, mag hij in een bungalow op het park slapen. Zijn Texelse collega's mogen dat ook, overigens, en als het gezin meekomt is dat prima. "Het is geen recht, maar als het uitkomt is het ook voor hen mogelijk”, aldus Van der Zalm. Negen jaar geleden ging Haasnoot met functioneel leeftijdsontslag bij de marine. "Maar ik was nog lang niet uitgewerkt, naar mijn gevoel. Via mijn neef Huub die hier werkt, kwam ik hier terecht. Dat ik niet meer dan drie dagen per week wilde werken, was geen punt en ook wordt gemakkelijk met werkdagen geschoven, als je eens wat hebt. Wat ik hier mooi vind is dat het werk zo gevarieerd is en dat je steeds nog weer bijleert. En het is een leuk team om in te werken.”

“We pakken het liefst alles zelf aan, want het is prettig als een storing of een verstopping snel wordt opgelost”

Ontwikkeling

Medewerkers van Landal kunnen aan hun vaardigheden werken door middel van onlineworkshops en -cursussen, die op een interne website worden gegeven. Enkele voorbeelden daarvan zijn het maken van cappuccino, de werking van Microsoft Excel en bedrijfshulpverlening. Ze kunnen onder werktijd worden gevolgd. Binnen de Landal-organisatie zijn er zeker mogelijkheden tot doorgroeien; is het niet op dit park, dan toch op een van de vele andere binnen en buiten Nederland.

Ook voor het horecabedrijf op het park wordt overigens personeel gezocht. Lijkt het je leuk bij Landal Sluftervallei te gaan werken? Kijk dan op de website www.landal.nl! De tab ‘Werken bij Landal' leidt je verder.

Landal Sluftervallei
Krimweg 102, De Cocksdorp

Tekst en foto: Henk Cornelissen