Hoop


“Heb je nou je zin?” Dat vroeg manlief na mijn smeekbede om iets anders op tv te brengen. In plaats van dat oeverloze gepraat over corona. Dat heb ik geweten! Het virus is volledig naar de achtergrond verdwenen. Althans, bij de dagelijkse talkshows. Maar wat we er voor terug hebben gekregen, is nog veel erger. Een zinloze oorlog met alleen maar verliezers. Hartverscheurende beelden.

Wat dan wel weer mooi is om te zien, is dat Texel de krachten bundelt en spontaan allerlei acties op poten heeft gezet. Statiegeld van flessen, hulpgoederen, medische spullen, babyvoeding. Noem maar op. Dat bewijst maar weer waar een klein eiland groot in kan zijn. Grote klasse! Opvallend is dat we door het geweld er plotsklaps vijf zenders uit Oekraïne hebben bijgekregen. Alsof er al niet genoeg ellende tot ons komt via de Nederlandse kanalen. Maar nu worden we 24 uur per dag op de hoogte gehouden van de wandaden via Kyiv, Live Ukraine, TV 1, Channel 4 en 5. Je kunt er simpelweg niet omheen. 

Annie vraagt zich af hoe ruimhartig Texelaars zijn als het gaat om het bieden van onderdak. We kunnen ons daar enigszins een beeld van vormen aan de hand van een enquête van dit blad. Er is een initiatief gestart om vraag en aanbod van woonruimte te koppelen. Zoals bekend is de woningnood op Texel hoog. Dat betekent onder meer dat ondernemers niet kunnen doen wat ze willen. Voor zover er wel personeel beschikbaar is, gaat het volledig mank bij het aanbieden van woonruimte. De oproep is nu om leegstaande kamers aan te bieden. In ruil voor een paar centen en reuring. De opiniepeiling wil duidelijk krijgen of u overweegt vakantiekrachten in huis te nemen. Bij de antwoorden gaat het niet simpelweg om ja of nee. ‘Geen haar op mijn hoofd die daar over denkt’, is één van de keuzemogelijkheden. Ietwat suggestief als je het Annie vraagt. Maar wat blijkt? Meer dan 80% kiest voor deze optie! Voeg daarbij dat meer dan tien procent aangeeft zélf al veel te krap te wonen, en de conclusie is simpel. Dat zal niet erg succesvol zijn.

De vraag is nu hoe de reacties zouden zijn als er in plaats van vakantiekrachten had gestaan: vluchtelingen uit Oekraïne. Zou de uitslag dan radicaal zijn omgeslagen? Of zou de conclusie net zo keihard zijn als bij de vraagstelling over vakantiekrachten. Annie probeert zoals altijd een koppeling te leggen om te verbinden. Stel dat we ruimhartig woonruimte aanbieden aan de vluchtelingen. Bed, bad, brood en vooral veiligheid. In ruil voor werk op het eiland. Om zo de honderden vacatures weg te werken. Zou dat een oplossing zijn? Maar voorlopig is het devies: ‘Laat de hoop regeren!’