Gemeente zoekt opvanglocaties voor Oekraïners

Door de oorlog in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht geraakt. Zij worden opgevangen in de buurlanden, maar de verwachting is dat velen van hen naar Nederland komen. Daar zal Texel ook iets van meekrijgen. Daarom doet burgemeester Michiel Uitdehaag, mede namens de gemeenteraad, voor de opvang een dringend beroep op iedereen die accommodatie heeft.

“Op Texel is zo veel ruimte en zijn er zo veel accommodaties, dat het mogelijk moet zijn ook hier opvang aan te bieden. Daarom wil ik iedereen, die ruimte beschikbaar heeft voor Oekraïense vluchtelingen, vragen dit zo spoedig mogelijk aan Vluchtelingenwerk en de gemeente te melden. Als gemeente bekijken wij dan hoe we verdere ondersteuning kunnen bieden.”

Samenwerking met TOP

Het is nog onduidelijk hoe de opvang geregeld gaat worden en hoe groot de behoefte daaraan is. Daarover wordt overlegd door diverse ministeries en maatschappelijke organisaties. Niettemin is de gemeente is alvast, samen met het Texels Ondernemersplatform, aan het zoeken naar geschikte opvanglocaties. Logiesverstrekkers die opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen willen aanbieden kunnen dat aangeven per T: 140222 of E: gemeente@texel.nl onder vermelding van naam adres, de hoeveelheid beschikbare plaatsen en de beschikbare periode. Het gaat waarschijnlijk om locaties voor drie tot twaalf maanden.

Thuis opvangen

De gemeente krijgt ook vragen van inwoners over opvang in eigen huis of in een recreatiewoning aan huis. Hartverwarmend, aldus de gemeente. Vluchtelingenwerk coördineert deze particuliere opvang. Wie langs die weg opvang wil bieden, kan dit aanmelden op het landelijk platform, dat door Vluchtelingenwerk Nederland in het leven is geroepen, www.nederlandvoorvluchtelingen.nl.

Wie opvang thuis heeft aangeboden, wordt dan nog vriendelijk verzocht ook de gemeente daarover te informeren per E: gemeente@texel.nl, onder vermelding van naam, adres en de hoeveelheid mensen die kan worden opgevangen. De gemeente vraagt dit in verband met de aanvullende hulp, die daarbij kan worden geboden.